KLJUČA NA DALEKOM ISTOKU?! Kina digla 29 borbenih aviona kod Tajvana, oglasilo se ministarstvo: Ušli u ZONU PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE
Foto: Shutterstock

TENZIJE

KLJUČA NA DALEKOM ISTOKU?! Kina digla 29 borbenih aviona kod Tajvana, oglasilo se ministarstvo: Ušli u ZONU PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE

Planeta -

Tajvan je prijavio približavanje 29 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine u regionu pored ostrva u protekla 24 sata, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane u saopštenju objavljenom na svom veb sajtu u četvrtak.

Kako se navodi u saopštenju, 29 PLA aviona i četiri PLAN plovila oko Tajvana otkriveno je oko 6 sati ujutru. Dvadeset i jedan borbeni avion ušao je u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane ostrva, dodalo je Ministarstvo odbrane. PLA je koristila lovce J-16 i J-10, prenosi TASS.

Tajvan je drugi dan zaredom izvestio o približavanju velikog broja aviona PLA. U sredu je vrh Tajvana otkrio 25 PLA aviona i tri PLAN broda u blizini ostrva.

U ponedeljak je američki mornarički P-8A Poseidon preleteo Tajvanski moreuz. Kinesko ministarstvo odbrane oštro je protestovalo zbog leta.

PLA redovno patrolira vodama u blizini ostrva. Tenzije u Tajvanskom moreuzu su eskalirale nakon što je bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej prošlog avgusta. Putovanje je izazvalo ekstremno nezadovoljstvo u Pekingu.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track