RUSIJA U UKRAJINI IZGUBILA 200.000 VOJNIKA, 1.800 oficira i 2.000 TENKOVA: Vrhovni komandant NATO saopštio ruske gubitke
Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

DNEVNO ISPALE 23.000 GRANATA

RUSIJA U UKRAJINI IZGUBILA 200.000 VOJNIKA, 1.800 oficira i 2.000 TENKOVA: Vrhovni komandant NATO saopštio ruske gubitke

Planeta -

Više od 200.000 ruskih vojnika i više od 1.800 oficira ubijeno je ili ranjeno od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara, izjavio je vrhovni komandant NATO za Evropu Kristofer Kavoli, objavio je nemački nedeljnik Špigl.

Kavoli, koji je govorio kao počasni gost na tradicionalnoj večeri u gradskoj skupštini Hamburga, rekao da su "razmere ovog rata neverovatni".

Kako navodi, Rusija je izgubila više od 2.000 tenkova, a ruske snage u proseku ispaljuju preko 23.000 artiljerijskih granata dnevno.

Kavoli je rekao da se NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu mora prilagoditi novoj realnosti.

"Ako neko dođe s tenkom, bolje da imate i tenk. Međutim, jedna od lekcija Hladnog rata jeste da je tačnost oružja ono što je važno. Osim toga, važan je proizvodni kapacitet odbrambene industrije. Rat dobija onaj koji je sposoban da najbrže proizvodi", rekao je Kavoli.

Istovremeno, general NATOa je naglasio važnost civilnog vođstva: "Iz ovog sukoba smo naučili da je civilno vodstvo apsolutno neophodno. Ono može mobilizirati naciju i inspirisati partnere", rekao je Kavoli, prenosi Klix.ba.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track