ORBAN ŽELI NOVI NATO: Izbacio bi samo jednu VAŽNU članicu
Foto: Printscreen YT/RTRS

ORBAN ŽELI NOVI NATO: Izbacio bi samo jednu VAŽNU članicu

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Evropsku uniju da stvori bezbedosno telo poput NATO-a, ali bez Sjedinjenih Američkih Država.

- Evropski NATO bio bi rešenje. Već sam ga predložio 2012. - istakao je Orban u intervjuu za švajcarski nedeljnik "Die Weltwoche", dodavši da bi evropske zemlje trebalo da budu spremne da se same brane.

- SAD i EU plaćaju različitu cenu rata i zadnju reč u svemu imaju Amerikanci, a ne Evropljani - dodao je.

U istom intervjuu Orban je zaključio da bi Moskva mogla da ima poteškoća sledeće dve-tri godine. Ali, dodao je, "situacija će se opet promeniti nabolje jer Rusi znaju da učine i prilagođavaju se poteškoćama i ne treba ih podcenjivati".

Ruski mediji oduševljeno su preneli ove Orbanove izjave. Orban, inače jedan od retkih Putinovih saveznika u Evropi, u nedavnom je obraćanju javnosti rekao da Evropa tone u rat.

- Svi vidite da žele da nas uvuku u rat i žele da se pridružimo proratnim zemljama - rekao je.

Ponovio je kako njegova zemlja svakog dana mora da trpi provokacije.

- Tražim od vas da ne nasedate na provokacije i trebamo da se držimo interesa Mađarske u političkoj areni - dodao je.

Orban je poručio kako njegova vlada "s ozbiljnom zabrinutošću posmatra" kako Evropa postupno "tone u rat", napominjući da nekoliko zemalja šalje tenkove i razmišlja o tome da Ukrajini dostavi borbene avione.

Rekao je da je čak bilo onih koji su želeli da pošalju vojsku u Ukrajinu. Istakao je kako su Mađari na izborima u aprilu prošle godine, što je potvrdila i vladina javna anketa, odlučili da Mađarska "ostane izvan rata" i da ne isporučuje oružje.

Kurir.rs/Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track