MINISTRI POMAŽU DA NETANJAHU ZADRŽI DONACIJU OD 270.000 DOLARA: Odobren predlog zakona iako se premijeru sudi za prevaru i mito
Foto: EPA/YONATAN SINDEL / POOL

skandalozno

MINISTRI POMAŽU DA NETANJAHU ZADRŽI DONACIJU OD 270.000 DOLARA: Odobren predlog zakona iako se premijeru sudi za prevaru i mito

Planeta -

Izraelski ministri su danas odobrili predlog zakona koji će omogućiti premijeru Benjaminu Netanjahuu da zadrži 270.000 dolara donacije rođaka za troškove suđenja na kojem je optužen za korupciju.

Taj predlog zakona je deo planirane reforme pravosudnog sistema nove Netanjahuove vlade koja je izazvala masovne proteste širom Izraela kakvi nisu zabeleženi godinama.

Netanjahuu se gotovo tri godine sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i primanje mita, a on to poriče i tvrdi da je žrtva "lova na veštice" pristrasnih medija, policije i pravosuđa.

Visoki sud Izraela je prošle godine naredio da Netanjahu vrati novac - poklon koji mu je u međuvremenu umrli rođaka dao da plati svoje i pravne troškove svoje supruge Sare.

Danas je Ministarski komitet za zakonodavstvo odobrio predlog zakona koji će dopustiti javnim zvaničnicima da primaju donacije za pravne i medicinske troškove, uprkos protivljenju vrhovne tužiteljke Gali Biharav-Miara koja smatra da se time jača korupcija.

Parlamentarni odbor je takođe danas odobrio predloge zakona da se Vrhovnom sudu ograniči mogućnost preispitivanja preusda, a da se parlamentu (Knesetu) omogući da obara sudske odluke.

Netanjahuovi saveznici - partije ultradesničara i ultraortodoksnih Jevreja, kažu da su te promene potrebne kako bi se smanjila moć sudija, a protivnici reforme upozoravaju da će se tako eliminisati sistem kontrole i vlast koncentrisati u vladajućoj većini i oslabiti Vrhovni sud.

O predlozima zakona treba da glasa parlament.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track