SIJARTO UPOZORAVA: U Ukrajini ginu naši ljudi, Kijev regrutuje neke od 150.000 etničkih Mađara!
Peter Sijarto, Foto: EPA / Georgi Licovski

"danski ili nemački vojnici ne ginu"

SIJARTO UPOZORAVA: U Ukrajini ginu naši ljudi, Kijev regrutuje neke od 150.000 etničkih Mađara!

Planeta -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da Kijev regrutuje neke od 150.000 Mađara iz etničke zajednice u Ukrajini i šalje ih na "prvu liniju borbe" gde ginu.

Sijarto je u razgovoru snimljenom u četvrtak tokom njegove posete Zagrebu ocenio da se pozicija Mađarske razlikuje od ostalih u Evropskoj uniji jer "danski ili nemački vojnici ne ginu u ovom ratu, ali Mađari da", rekao je za hrvatski N1.

Sijarto je rekao da je sada "ratna retorika mnogo jača od priče o miru", da Vlada Mađarska apeluje na prekid vatre i momentane mirovne pregovore, i nada se da će "evropska i transatlanska zajednica usvojiti mađarsku poziciju".

Sijarto je rekao da je u Ukrajini "jasno je ko je koga napao, a Budimpešta osuđuje Rusiju zbog rata", ali da "očigledno postoje dve strane u ratu" i da se nada da će strane razgovarati jer "obe strane žele održiv mir".

Upitan o mogućnosti da premijer Viktor Orban poseti Kijev, Sijarto je rekao da je Orban dobio poziv i "kada se steknu uslovi, može biti posete".

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track