"KRENUO JE RAT, ODMAH SAM OTIŠAO DA POMOGNEM UKRAJINI!" Srbin odneo odeću, hranu, lekove: Samo sam seo u auto i krenuo ka granici
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

Ratno iskustvo IvanA KaramanA

"KRENUO JE RAT, ODMAH SAM OTIŠAO DA POMOGNEM UKRAJINI!" Srbin odneo odeću, hranu, lekove: Samo sam seo u auto i krenuo ka granici

Planeta -

O zlu koje stvara rat i stanju u razorenoj Ukrajini pričali su gosti "Pulsa Srbije" Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu i humanitarac Ivan Karaman.

Karaman je kopirajter i humanitarac koji je iz Srbije otišao u Ukrajinu kako bi pomagao civilnom stanovništvu.

Organizovao je dostavljanje odeće, hrane, lekova i volontirao u prihvatnim centrima za izbeglice.

Ukrajina, rat u Ukrajini
foto: Profimedia

Karaman je prvo pričao o tome šta ga navelo da ode u Ukrajinu, kao i to na koji način je otputovao u tu zemlju:

- I dalje ne znam motiv, samo znam da je krenuo rat, a osetio sam potrebu da moram nešto da uradim. Prosto sam seo u svoj stari automobil i zaputio se ka granici. Ideja je bila da se pomogn ljudima, počevši sa onima na samoj granici, pa su vremenom pronikli kontakti, te sam ušao direktno u Ukrajinu u kojoj sam svašta radio.

Ivan Karaman
foto: Kurir televizija

Potom se osvrnuo na to kada je imao interakciju sa decom.

- Nekad im je bilo čudno što pričaju sa nama, a ovi ih baš ne razumeju. Znaju da smo stranci, ali igrali smo se sa njima, jeli pice, donosili igračke, vide da smo sa njima, neki su nam pisali na društvenim mrežama da se vratimo. Ne znaju oni sad veliku sliku oko dešavanja i našeg dolaženja, ali shvataju da pomažemo. Zavoleli su nas.

Nakon toga, Obradović je rekla da se samo priča o teritorijama, a malo o ljudima, pa je podržala rad Ivana Karamana:

- Unazad godinu dana mi stalno pričamo o teritorijama, a zaboravljamo da pričamo o ljudima. Samim tim mi je i drago što je osoba poput Ivana danas sa nama. To je jedan ponos, čovek koji je odlučio sam da ode, ima veliko srce i hrabrost. Prema zadnjim informacijama, sve je ostalo isto, na svim frontovima se vode borbe, ginu ljudi, civili, trenutno je malo zatišje jer i jedna i druga strana pripremaju ofanzive. Došli smo do marta, a i dalje imamo ljude koji nemaju oružije, a ginu zbog ruske agresije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track