RAJSKO OSTRVO ZA MNOGE JE PAKAO: Iza luksuznih plaža i hotela CARUJE DROGA, oko 10 posto stanovništva Sejšela zavisno od HEROINA
Foto: Shutterstock

stravično

RAJSKO OSTRVO ZA MNOGE JE PAKAO: Iza luksuznih plaža i hotela CARUJE DROGA, oko 10 posto stanovništva Sejšela zavisno od HEROINA

Planeta -

Oko 10 odsto lokalnog stanovništva tropske ostrvske države Sejšeli zavisno je od heroina, a vlada te zemlje upozorava da je reč o epidemiji.

Bi-Bi-Si navodi da droge na ovom ostrvu ima mnogo i vlo se lako može nabaviti, a nikakve rezultate nije donelo ni zatvaranje heroinskih zavisnika.

Broj narkomana je toliko veliki da je počeo da utiče na privredu zemlje, a vlasti Sejšela moraju da dovode strane radnike da rade poslove koji stanovništvo zavisno od droge više nije u stanju da obavlja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Problem na Sejšelima je toliko loš jer se ostrva nalaze na dobro utvrđenim rutama krijumčara od Avganistana i Irana do istočne Afrike i Evrope - ali predsednik Ramkalavan kaže da se problem pogoršao kada je grupa iranskih trgovaca drogom bila zatvorena u zemlji.

„Kada su bili ovde, razvili su svoju mrežu. Posle toga, bilo je više Sejšelaca koji su bili uključeni u trgovinu drogom iz Irana, a sada ulažemo toliko resursa samo da se borimo protiv onih iranskih dilera koji dolaze u naše vode da prodaju svoj otrov“.

Heroin uglavnom dolazi na Sejšele čamcem - kroz njegove ogromne, porozne vodene granice. Sa više od milion kvadratnih kilometara teritorijalnog mora, krijumčari imaju lak pristup.

Jednom kada dođe do zemlje, droga se uglavnom rasprodaje u malim improvizovanim radnjama u pozadini domova ljudi u mnogim getima u zemlji.

To je u osnovi kućna radinost i uključene su čitave zajednice.

Travelland, Sejšeli, Bali, Zanzibar, egzotične destinacije, Kuba
foto: Promo

Vozite se pet minuta od bilo koje glavne ulice - pored otmenih hotela i skupih restorana - i sami ćete se uveriti. Ova droga je svuda, a strah da gore tek dolazi je prisutan.

Dok heroin ostaje na prvom mestu, za sada, barem zato što je relativno jeftin, na tržištu postoje novi igrači. Krek kokain i kristal met se počinju koristiti i se ne može lečiti metadonom.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track