RUSIJA SVE ZAVISNIJA OD KINE: "Diktiraće Putinu kako da ratuje!" Eksperti upozoravaju na mogući BANKROT SVETSKE SILE
Foto: Shutterstock, Jan Miks / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/ALEXEI DRUZHININ

KURIR TV

RUSIJA SVE ZAVISNIJA OD KINE: "Diktiraće Putinu kako da ratuje!" Eksperti upozoravaju na mogući BANKROT SVETSKE SILE

Planeta -

Uprkos devet paketa zapadnih sankcija, ruska ekonomija se prošle godine suočila sa malim smanjenjem BDP-a. Prema podacima državne službe za statistiku, BDP ove zemlje će 2023. godine biti manji za samo 2,1 odsto.

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ove godine se očekuje čak i rast ruske privrede od 0,3 odsto. Kako prenosi France 24, očigledna otpornost ruske privrede prvenstveno je posledica rasta cena nafte i gasa, što je kompenzovalo smanjenje izvoza gasa od 25 odsto.

Evropska unija, kao jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije, uspela je da smanji uvoz ruskog gasa za 55 odsto kako bi smanjila mogućnost finansiranja agresije na Ukrajinu. Kako bi smanjila deficit, Rusija se okrenula novim kupcima, među kojima su Turska, Indija i posebno Kina.

Gosti "Usijanja" bili su prof. Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment i analitičar Ivan Miletić.

Miletić se najpre dotakao ekonomskoj povezanosti Rusije i Kine koja je nastala pri početku ovog rata u Ukrajini.

- Ako se Rusija odvaja i sve zavisi više od Kine, ja ne znam koliko je to dobra odluka za Rusiju. To je dovodi u situaciju da zavisi od kineske kupovne moći i dovodi je u poziciju da je Kina gospodar Rusije. Kina postaje glavni igrač u tom Azijskom svetu. Kina kao pandam Americi može Rusiji da diktira kako će ona da vodi svoje ratne operacije. Svi znamo da je bila situacija gde je Putin pričao o upotrebi nuklearnog naoružanja. Nakon čega je imao sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom gde je rekao da od toga nema ništa i tu je sve stalo - rekao je Miletić.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Rabrenović se nadovezao na izjavu Miletića i otkrio da Kina po nekim parametrima osim Rusije nadrasta i SAD.

- Ovim potezima Kina nadrasta Rusiju, ali ne samo njih. Po nekim parametrima nadrasta i SAD. Tako da imamo jednu vrstu recesije u EU. Vrlo je dinamično i ovo je jedno prelazno vreme i još uvek se ne nazire u kom pravcu će sve ovo da se odvija. Ne treba da nas iznenade neke nove političke koalicije i prestrojavanja - istakao je Rabrenović.

00:59

RUSIJA SVE ZAVISNIJA OD KINE: Diktiraće Putinu kako da ratuje! Eksperti upozoravaju na mogući BANKROT SVETSKE SILE

Voditeljku Jelenu Pejić interesovalo je da li postoji mogućnost da u u 2024. godini u Rusiji nestane novca ukoliko se ne pojave strani investitori.

- U zavisnosti od toga u kojoj će meri ruska ekonomija moći dugoročno da nađe svoje partnere izuzev onih koji su tradicionalni u EU, u toj meri će oni moći da obezbede svoju održivost - rekao je Rabrenović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track