ISPRAVKA: Apokaliptična "kiša crva u Kini" zapravo je samo opala cvast topole
Foto: Printscreen Twitter

ISPRAVKA: Apokaliptična "kiša crva u Kini" zapravo je samo opala cvast topole

Planeta -

Informacija da je u Kini padala "kiša crva" nije tačna.

Naš portal je, zajedno sa još nekoliko portala, 25.02.2023. izvestio na gotovo identičan način o „fenomenu kiše crva” u Kini, uz kratki video-snimak preuzet sa društvenih mreža.

Kako smo naveli, snimak je postao viralan na društvenim mrežama na kojem se vidi "kiša crva" na ulicama prestonice, a automobile prekriva nešto što veoma liči na ljigave crve ili bube.

Iako smo preneli da je možda reč o „cveću topole”, fokus teksta bio je na crvima, uz zapitanost oko toga kako su mogli doći na limariju automobilā prikazanih na video-snimku.

O čemu je zapravo reč?

Kako navodi Fakenews.rs u svojoj analizi, „crvi” se na snimku ne pomeraju, ne vide se kako padaju, a nema ni uvećanih prikaza. Kineski mediji pišu da je uzrok ove pojave sezona cvetanja topole. Neki od senzacionalističkih naslova glase:

Na Tviter profilu Insider paper snimak sa spornim opisom ima više od deset miliona pregleda. Uz objavu se tokom dana pojavila „dopuna konteksta objave”, odnosno – kako to Tviter – zove „Community notes”. To je alat koji omogućava dodavanje beleški koje su korisne u slučajevima kada korisnici imaju drugačiji pogled na temu.

U ovoj konkretnoj belešci referisano je na objavu u kojoj se objašnjava da su na snimku prikazane cvasti topole, čije opadanje ukazuje na to da će drvo uskoro procvetati.

U refleksiji stakala prva dva automobila stvarno se primećuje drveće u neposrednoj blizini, dok se na motoru parkiranom na drugoj strani ulice i na crnom automobilu u drugom redu ne mogu primetiti „crvi”.

Video je kratak, traje svega nekoliko sekundi i snimljen je iz samo jednog ugla. Kineski mediji su na društvenoj mreži Doujin (Tiktoku za kinesko tržište) pronašli prvomartovsku objavu snimka sa opisom:

„Cveće topole je svuda po krovu automobila. Iz daljine izgleda kao bube od kojih utrne skalp”.

Redakcija Kurira se ovim putem izvinjava našim čitaocima, i svima koje je ova nenamerna greška dovela u zabludu da veruju da je u Kini padala kiša crva.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track