BELORUSIJA UVELA SMRTNU KAZNU ZA VELEIZDAJU: Odnosi se na državne zvaničnike i pripadnike vojske koji nanesu "nepovratnu štetu"
Foto: EPA / SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

BELORUSIJA UVELA SMRTNU KAZNU ZA VELEIZDAJU: Odnosi se na državne zvaničnike i pripadnike vojske koji nanesu "nepovratnu štetu"

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je danas zakon kojim je uvedena smrtna kazna za državne zvaničnike i pripadnike vojske osuđene za veleizdaju.

Izmena Krivičnog zakona koju je odobrio Lukašenko predviđa smrtnu kaznu za zvaničnike i vojnike koji su "činom veleizdaje" naneli "nepovratnu štetu" nacionalnoj bezbednosti Belorusije.

Belorusija je jedina zemlja u Evropi koja nije zabranila smrtnu kaznu, a primenjuje se na osuđene za ubistvo i terorizam. Pogubljenja se izvršavaju pucnjem u teme.

Lukašenko Belorusijom čvrstom rukom vlada gotovo tri decenije i brutalno guši glasove koji se ne slažu sa njim.

Beloruske vlasti su silom suzbile demonstracije protiv njegovog ponovnog izbora u avgustu 2020. godine, kada je uhapšeno više od 35.000 ljudi, a hiljade su prebijene.

Zakonom koji je Lukašenko potpisao, uvodi se kazna i za "propagiranje terorizma", "diskreditovanje oružanih snaga i paravojnih jedinica" i kršenje propisa o zaštiti državnih tajni, čime Belorusija kopira represivne zakone svog glavnog saveznika - Rusije.

Rusija je upotrebila teritoriju Belorusije da pokrene svoju invaziju Ukrajine pre više od godinu dana, a i dalje drži trupe i oružje na beloruskoj teritoriji.

Odobravanje novog represivnog zakona usledilo je napadu na ruski vojni avion u vazduhoplovnoj bazi kod glavnog grada Belorusije 26. februara, za šta su odgovornost preuzeli beloruski gerilci. Lukašenko je ove nedelje rekao da su vlasti uhapsile glavnog osumnjičenog, jednog Ukrajinca, i više od 20 njegovih navodnih saučesnika.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track