ZAHAROVA: Evropa je bespomoćna, boji se da ne naljuti Ameriku
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry

ZAHAROVA: Evropa je bespomoćna, boji se da ne naljuti Ameriku

Planeta -

Evropska unija pokazuje koliko je bespomoćna, pošto joj je sabotažom Severnog toka naneta ne samo energetska, već i ekonomska i ekološka šteta, izjavila je danas tokom brifinga predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Dodala je da se ta bespomoćnost ogleda i u tome što zvaničnici evropskih zemalja, koje su koristile ruski gas, nemaju pravo da komentarišu medijske napise koji su se pojavili nakon istrage američkog novinara Simora Herša.

"U nekim slučajevima, mediji nemaju pravo čak ništa ni da pitaju", rekla je Zaharova.

"Iako je gasovod bio potpuno uništen na nekoliko mesta i to na vrlo profesionalan način, što ukazuje da su u svemu učestvovale specijalne službe, u Evropi i dalje odbijaju da sve ovo nazovu pravim imenom - terorističkim napadom. I u ovome se ogleda bespomoćnost Evrope", prokomentarisala je portparolka ruskog ministarstva.

Ipak, SAD su kasnije, kako je rekla, zabranile da se vrši bilo kakva druga istraga, ocenila je Zaharova i dodala da Vašington ignoriše sve pozive Rusije za nezavisnom istragom, kao što se radi i u slučaju pojedinih novinara, koji žele da sprovedu nezavisnu analizu.

"Na Zapadu vlada totalna kontrola nad medijima, dok su u Evropi potpuno apatični kada se radi o ovoj temi, izbegavaju da o njoj govore, kako ne bi naljutili Ameriku", poručila je ona. Rusija nastavlja da poziva svet na veliku, nezavisnu istragu, naglasila je Zaharova.

Poljska se opasno približava uključivanju u ukrajinski konflikt

Zaharova se danas osvrnula i na druge aktuelne teme. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova kazala je i da Poljska planira da formira vojne centre u zapadnim delovima Ukrajine, kako bi Varšava tu uspostavila svoju kontrolu. Poljska će tako moći da kontroliše rad lokalnih organa vlasti i obezbedi očuvanje reda i mira.

"Nikoga ne brine što se Poljska meša u situaciju u Ukrajini i što to može da znači da se ona, zapravo, uključuje u konflikt", upozorila je portparolka ruskog ministarstva i dodala da Varšava tako takođe pokušava da razvije svoju infrastrukturu, proširi svoju "poljsku legiju" dobrovoljaca i polako "osvoji" neke delove Ukrajine.

Diverzija na Severnom toku
Diverzija na Severnom tokufoto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

Sve ovo podržava ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, napomenula je ona, dodajući da on ne radi ništa što bi, zapravo, bilo korisno za Ukrajinu.

"Svi vojni objekti koji se nalaze na teritoriji Ukrajine su legitimna meta naše vojske", istakla je Zaharova.

Ona se osvrnula i na činjenicu da se Zapad još pre 2022. godine pripremao za sukob sa Rusijom i ponovo osudila tendenciju nekih Ukrajinaca koji se vode logikom da treba ubijati i uništavati sve što je rusko. Ovakvi pojedinci imaju podršku kijevskog režima, rekla je ona.

Zaharova je još jednom upitala kakav će značaj imati svi dogovori Rusije sa Zapadom, kada ni Minski sporazumi, koje je odobrio Savet bezbednosti UN, nisu ispoštovani. Zapad je samo jednog dana priznao nikada nisu ni planirali da ih ispoštuju, dodala je ona.

Ona je ponovila da Zapad ne poštuje međunarodno pravo, kao što je to bio slučaj i sa Srbijom i Kosovom, kada je Zapad odlučio da prizna nezavisnost Kosova, uprkos Rezoluciji 1244, koja bi trebalo da bude polazna tačka za regulisanje ovog pitanja.

Zapad nastavlja da šalje vojnike u Ukrajinu, pretvarajući se da, zapravo, šalje humanitarnu pomoć, dodala je Zaharova, navevši ovo kao još jedan primer lažne politike zapadnih kolega i dodavši da kijevski režim nalikuje na nacističke kojima su ruke do lakta u krvi.

"Strani plaćenici i ukrajinski vojnici napadaju i civile", izjavila je ona.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas i izjave nekih vašingtonskih političara koji su poredili Specijalnu vojnu operaciju Rusije sa napadima Hitlera na druge zemlje.

"Sve ovo ukazuje na krajnje neznanje američkih kolega, kojim SAD vređaju sećanje na sovjetske vojnike", ocenili su iz Moskve.

Zapad stoji iza terorističkih napada Kijeva

Teroristički napadi kijevskog režima izvršeni su pod pokroviteljstvom Zapada, rekla je Zaharova, komentarišući, između ostalog, i nedavni napad na Brjansku oblast.

"Ne samo da Zapad stoji iza napada, već je Zapad i nagovorio Kijev da izvrši terorističke napade. Iako javno nije bilo nikakvih izjava na tu temu, sama činjenica da na Zapadu nije bilo negativnih reakcija na ovakve terorističke i ekstremističke ispade Kijeva ukazuje na njihovu povezanost sa ovim dešavanjima", poručuju danas iz Moskve.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track