ELITNI NUKLEARNI KLUB DOBIJA JOŠ JEDNU ČLANICU ZBOG AMBICIJA KINE: Australija na korak da kupi 5 nuklearnih podmornica od SAD!
Foto: Paul Hennessy / Zuma Press / Profimedia

naoružavanje na pacifiku

ELITNI NUKLEARNI KLUB DOBIJA JOŠ JEDNU ČLANICU ZBOG AMBICIJA KINE: Australija na korak da kupi 5 nuklearnih podmornica od SAD!

Planeta -

Na Pacifiku se rađana nova nukelarna sila čiji temelji su udareni u leto 2021. godine sporazumom AUKUS, sa kojim su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija sklopile istorijski bezbednosn pakt prema čijim odredbama će Australija prvi put moći da gradi podmornice na nuklearni pogon na osnovu američke tehnologije.

Posle dve godine prema pisanju Australijskih medija preduzimaju se konkretni koraci, ali ne u gradnji novih podmornica kao što je bilo sporazumom najavljeno nego prodajom pet napadnih nukelarnih podmornica klase Virdžinija, Australiji kako bi zaštitili svoju obalu u dužini od 36.000 km od kineske pretnje.

Međutim, to neće biti novoizgrađena klasa podmornice, kao što se najavljivalo, već postojeća klasa nukelarnih podmornica klase Virdžinija i to sa cenama koje će da odredi američki Stejt department.

S druge strane Australija će uložiti značajna finansijska sredstva u američka brodogradilišta, kako bi pomogla da se podignu kapaciteti za proizvodnju novih napadnih nukelarnih podmornica klase Virdžinija za američku mornaricu, kako bi se popunila praznina, koja če nastati prodajom 5 aktivnih nukelarnih podmornica Australiji, rekao je jedan američki zvaničnik.

američka podmornica, Virdžinija podmornica, VIRGINIA Class Submarines
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Posle 18 -mesečne revizije plana AUKUS zaključeno je da će podmornice imati zajedničku američko-australijsku posadu i to na nekoliko podmornica klase Virdžinija koje će biti razmeštene u australijskim vodama, posle čega će australijska i američka mornarica odlučiti koje podmornice kupiti. Kupovina bi trebala da se obavi kada postojeća klasa australijskih podmornica klase Kolins izađu iz operativne upotrebe 2030.

Britanski pogled

E sad tu postoji jedno pitanje, a šta je sa Britancima?

Velika Britanija neće učestovati ni u jednom aspektu sporazuma o nabavci nukelarnih podmornica klase Virdžinija, ali će učestovovati u projektu gradnje napadne nukelarne podmronice koja bi trebala biti izgrađena u Australiji. Britanci bi napravili trup, a SAD dati nukelarni pogon i druge komponente.

Očekuje se da će delegacija iz Južne Australije posetiti brodogradilište BAE Sistems u britanskom lučkom gradu Barou-in-Fernesu u narednim nedeljama kako bi počela da deli informacije o projektu.

Očekuje se da će američke podmornice na nuklearni pogon redovno pristajati u pomorsku bazu HMAS Stirling u Pertu, dok Australija čeka svoje brodove.

Sunak je navodno oduševljen ishodom 18-mesečnih pregovora, koji će pomoći da se obezbedi budućnost brodogradilišta Barrov-in-Furness.

Prvobitna očekivanja su bila da će se Australija odlučiti za podmornicu koju su konstruisali SAD, a Britanija će biti bitni igrač u projektu.

Glavni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva u Australiji u četvrtak je zamerio opozicionom lideru Piteru Datonu što je rekao da Australija ne bi trebalo da kupuje podmornice na nuklearni pogon od Britanije u skladu sa paktom AUKUS, rekavši lično opozicionom lideru da njegove primedbe nisu bile od pomoći.

Dutton, koji je bio ministar odbrane kada je AUKUS objavljen u septembru 2021. godine, prošle sedmice je upozorio protiv kupovine buduće flote od Velike Britanije, rekavši da misli da su američke podmornice klase Virdžinija najbolja opcija za Australiju.

„Lepota u mom umu sa američkim modelom, klase Virdžinija, bila je u tome što je to bio dokazan dizajn, dao nam je interoperabilnost sa Amerikancima, i biće više američkih podmornica u Indo-Pacifiku nego što će biti britanskih podmornica. “, rekao je Duton.

američka podmornica, Virdžinija podmornica, VIRGINIA Class Submarines
foto: Paul Hennessy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Upitana o Datonovim primedbama tokom nastupa u Nacionalnom pres klubu, britanski visoki komesar Viki Treadel je rekla: „Sama sam rekla gospodinu Datonu sinoć da se ne slažem sa njegovim stavom.

Kako je navedeno projekat će trajati narednih 40 godina.

Procene govore da bi australijska investicija u američka brodogradilišta trebala da iznosi milijardu dolara, čiji deo bi več trebao ove godine da bude uplaćen.

Američka mornarica se zalaže za povećanje proizvodnje svojih podmornica klase Virdžinija sa trenutnih dve godišnje na pet, samo da bi održala postojeću strukturu američke flote. Ali jedan od problema je nedostatk infrastrukture.

U izveštaju američkog Kongresa za budžet iz decembra 2022 navodi se da je planirana proizvodnja klase Virdžinija od 7.800 tona smanjena zbog zaostalih radova na održavanju postojećih podmornica i brodova, kao i zbog nedostatka radnika.

U izveštaju se navodi da bi svaki podmornica mogla koštati između 6,2 milijarde dolara (8,7 milijardi dolara) i 7,2 milijarde dolara, što je značajno više od procene američke mornarice od 5,6 milijardi dolara.

Međutim, očekuje se da će korišćene podmornice biti jeftinije, što bi moglo da spase vladu Australije da ne potroši svoj budžet za odbranu trošenjem na potpuno nove podmornice klase Virdžinija.

Sporazum u okviru sporazuma AUKUS verovatno će značiti promenu imena podmornica klase Virdžinija u australijski brend.

Kortni je predložio da jedna od podmornica dobije ime po bivšem australijskom ambasadoru u Americi od 2010. do 2016. Kim Bizli.

Podaci o nuklearnim podmornicama klase Virdžinija

Nuklearne podmornice klase Virdžinija imaju deplasman od 7.800 tona, dugačke su 115 metara i široke 10 metara, podvodna brzina 46 km na čas. Maksimalna brzina podmornica je 25 čvorova, a mogu zaroniti do dubine od 250 metara. Podmornica ima 134 člana posade, od kojih su 14 oficiri. Naoružani su raketama tomahavk i sa 28 torpeda Mark MK 48 i robotizovanim autonomnim podvodnim plovilima

Podmornice klase Virdžinija (SSN-774) su prva klasa američkih podmornica dizajniranih za okeanske i obalne operacije. Planirane su da zamene starije nuklearne podmornice klase Los Anđeles. Pri projektovanju klase Virdžinija obilato su korišćeni računari

Trenutno se u operativnoj upotrebi nalazi ukupno 28 podmornica dok je njih 10 naručeno i u toku je njihova gradnja. Prva podmornica ove klase u operativnu upotrebu je ušla 23. oktobra 2004. godine.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track