VAGNER OTVARA NOVE CENTRE ZA REGRUTACIJU: Prigožin nije otkrio koliko boraca planira da angažuje
Foto: Printscreen Twitter

VAGNER OTVARA NOVE CENTRE ZA REGRUTACIJU: Prigožin nije otkrio koliko boraca planira da angažuje

Planeta -

Šef ruske paravojne grupe Vagner objavio je da je grupa otvorila 58 centara za regrutaciju u 42 ruska grada u vreme kada su njegovi ljudi na prvoj liniji u borbi za Bahmut u Ukrajini.

„U 42 grada Ruske Federacije, otvoreni su centri za regrutaciju za Vagner. Novi borci tamo stižu, oni će nam se pridružiti da brane svoju zemlju i svoje porodice“, rekao je Jevgenij Prigožin, a prenela je njegova pres služba Konkord preko Telegrama.

Objava je data u vreme kada grupa Vagner trpi teške gubitke u borbama koje traju više meseci oko Bahmuta, grada u ukrajinskom Donbasu koji je postao epicentar borbi sa ukrajinskom vojskom. Sam Prigožin je priznao da su brojni borci iz njegove organizacije tamo poginuli.

Odnosi između Prigožina i ruskog ministra odbrane su nategnuti i Prigožin se više puta žalio što više ne može da regrutuje svoje borce iz ruskih zatvora, odakle je grupa Vagner primala zatvorenike u zamenu za smanjenje kazne.

Promenio je taktiku i nedavno se okrenuo ka sportskim salama gde otvara centre za regrutaciju da privuče potencijalne regrute.

Uz njegovu poruku priložen je spisak centara za regrutovanje, od kojih je većina kako izgleda u sportskim dvoranama ili klubovima za borilačke veštine.

Prigožin nije rekao koliko boraca po ugovoru planira da angažuje preko tih centara i za koliko vremena.

Rusija je u septembru objavila mobilizaciju 300.000 rezervista. Istovremeno grupa Vagner je dobila dozvolu da regrutuje više hiljada boraca u ruskim zatvorima koji dobijaju amnestiju posle šest meseci provedenih na frontu.

Međutim poslednjih nedelja tenzije između generalštaba ruske vojske i šefa grupe Vagner izbile su na videlo, u vreme dok je Rusija koja je u ofanzivi u Donbasu beležila samo slabo napredovanje.

Prigožin je tako više puta kritikovao rusku vojnu hijerarhiju, ukazujući na njenu neefikasnost, sporost i loše odluke u Ukrajini. On je optužio ruske vlasti da ne obezbeđuju potrebnu municiju njegovim ljudima, a ministra odbrane i šefa vojske da hoće da unište njegovu grupu Vagner.

Uprkos neslaganjima između grupe Vagner i vojske, ruske snage napredovale su poslednjih dana oko Bahmuta, grada koji Ukrajinci nastavljaju da brane.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track