"HALO TATA, JA DUGUJEM ZA POREZ 45 MILIONA DOLARA": Kako je Adam okončao karijeru svom ocu u poreskoj upravi!
Foto: Printskrin / You Tube

epilog posle dve godine

"HALO TATA, JA DUGUJEM ZA POREZ 45 MILIONA DOLARA": Kako je Adam okončao karijeru svom ocu u poreskoj upravi!

Planeta -

Majkl Kreston, zamenik komesara australijske poreske službe ni u najgorim noćnim morama nije mogao da sanja da će javljanjem na poziv svoga sina Adama sada već daleke 2019. godina da okonča njegovu karijeru. Taj slučaj je posle dve godine suđenja konačno dobio epilog, a onda se izašlo u javnost sa pikantnim detaljima.

Naime, Adam je svog oca Majkla obavestio da poreska služba u kojoj je njegov tata te 2019. bio zaposlen, njega juri za 45 miliona australijskih dolara, koje duguje zbog neplaćenog poreza.

Ono što je Majkl mogao svom sinu da kaže u tom trenutku bilo je da mu je loše, da mu se vrti u glavi i da mora da prekine telefonski poziv.

Za ostalo se pobrinuo Saturday Telegraph, koji je objavio priču, ali i snimak razgovora. Inače ovo se dogodilo 2019. godine, a tek početkom 2023. dobio je epilog na sudu.

Okružni sud u Sindeju Majkla je proglasio nevinim i da nije kriv za zloupotrebu položaja da kao visoki zvaničnik pomogne svom sinu Adamu Kresotnu da sakrije utaju.

Njegov sin Adam nije bio te sreće, proglašen je krivim za utaju poreza zajedno sa advokatom Devom Menonom i bivšim profesionalnim snouborderom Džejsonom Onlijem.

Poreska Uprava, Utaja, Majkl Adam
foto: Printskrin / You Tube

Sud u Sidneju proglasio je ovaj trojac krivim za ispumpavanje čak 105 miliona dolara, preko besplatne usluge za obračun plata Plutus, čiji vlasnik je bio Adam. Svu trojicu najverovatnije čeka zavorska kazna od 25 godina, pošto su osuđeni za zaveru i nanošenje štete. Zatvorske kazne biće im izrečene naknadno.

Kako je sud utvrdio Kreston je koristio milione da kupi imanje na jugu Sidneja, kao i u dolini Hanter, plus više luksuznih automobila, dok je im je Onli dao novac da kupi imanje Vokluz.

Tek na suđenju Adam je saznao da u trenutku kad je pozvao tatu Majkla i saopštio mu da ga poreska juri za neplaćene milione policija prisluškuje njegove telefonske pozive. Uspešna karijera u poreskoj upravi Australije za Majkla je završena, a onda je i on sam završio na optuženičkoj klupi.

Majklu je trebalo nešto više od dve godine da skine ljagu sa svog imena. Inače u trenutku kobnog poziva Majkl je bio bolestan od gripa i slabo je čuo prvo 4 miliona, da bi Adam saopštio ne, nego 45 miliona. Tad se mreža oko Adama zatvorila, a Majkl je nesvesno upao u nju.

Kurir.rs/news.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track