NAJEZDA BURMANSKIH PITONA NA FLORIDI: Populacija od 1979. EKSPLODIRALA, u poslednjih pet godina uhvaćeno više od 10.000 zmija
Foto: Shutterstock

ne zna im se broj

NAJEZDA BURMANSKIH PITONA NA FLORIDI: Populacija od 1979. EKSPLODIRALA, u poslednjih pet godina uhvaćeno više od 10.000 zmija

Planeta -

Novo istraživanje Geološkog zavoda SAD pokazuje koliko je populacija divljih pitona eksplodirala za kratko vreme i koliko su zmije nastavile da se šire.

Burmanski pitoni su invazivna vrsta koja napada svoj plen, izmiču lovcima i možda se genetski prilagođavaju nižim temperaturama nego što je to uobičajeno u Južnoj Floridi, navodi se u radu objavljenom u januaru.

Više od 10.000 burmanskih pitona uhvaćeno je na Floridi u poslednjih pet godina.

To je brz porast, a prvi burmanski piton pronađen u divljini bio je 1979. godine. Nakon što je ta usamljena zmija uhvaćena, druga nije pronađena 16 godina. Tek 1995. godine dve jedinke su ponovo uhvaćene.

Od 2017. godine do danas, godišnje se ulovi nekoliko hiljada jedinki.

Međutim, nije ih lako pronaći.

"Oni većinu vremena provode statično. A kada se kreću to je veoma sporo i ne vole da budu izloženi", rekla je Ejmi Siju, lovac na pitone.

Ona dodaje da se pitoni šire u svim pravcima.

Mapa koja je objavljena kao dodatak uz studiju pokazuje da su se pitoni proširili po skoro celoj južnoj Floridi. Naučnici to nazivaju "frontom invazije".

Postoji i nekoliko zapisa o pitonima severnije na poluostrvu Florida, ali naučnici kažu da su to verovatnije zmije koje su nedavno pobegle ili puštene iz zatočeništva, u odnosu na one koje su deo divlje populacije.

Florida svake godine organizuje desetodnevno takmičenje i nudi nagradu od 10.000 dolara onome ko ulovi najviše pitona. Prošle godine na takmičenje se prijavilo 1.000 ljudi iz 32 države, a zajedno su ulovili 231 pitona. Ove brojke ne čine ni deset odsto ukupnog broja burmanskih pitona uhvaćenih tokom prošle godine.

Prema zvaničnim podacima niejdnu osobu na Floridi do sada nije ubio divlji piton.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track