NOVI KINESKI PREMIJER LI ČANG: Gradićemo demokratsku, civilizovanu, harmoničnu i veliku modernu socijalističku zemlju!
Foto: AP Mark Schiefelbein

novo rukovodstvo kine

NOVI KINESKI PREMIJER LI ČANG: Gradićemo demokratsku, civilizovanu, harmoničnu i veliku modernu socijalističku zemlju!

Planeta -

Kao što se i očekivalo, Kineski narodni kongres potvrdio je za novog premijera Li Čanga, bliskog saveznika predsednika Si Đinpinga i zaduženog da oživi kinesku ekonomiju nakon trogodišnjeg gašenja zbog pandemije Covid-19.

Šezdetrogodišnji Li, za koga je glasala većina od ukupno 3.000 delegata, naslediće Li Kećijanga, koji će se povući posle 10 godina na čelu kineske vlade.

Si Đinping
foto: AP Mark Schiefelbein

Polažući zakletvu, Li je rekao da će nastojati da izgradi prosperitetnu, jaku, demokratsku, civilizovanu, harmoničnu i veliku modernu socijalističku zemlju.

Li je bivši lider Komunističke partije u kineskoj finansijskoj prestonici Šangaju, gde je pre godinu dana nadgledao nepopularno dvomesečno zatvaranje grada zbog masovne izbijanja slučajeva Covid-19, što je izazvalo gnev većine od 25 miliona stanovnika grada. , ali to nije poljuljalo njihovo poverenje predsednik Si.

Novi premijer se smatra pragmatičnim i poslovno naklonjenim političarem koji je, nakon tri godine mera štednje, sada zadužen da oživi drugu po veličini svetsku ekonomiju u turbulentnim vremenima kada tenzije sa Zapadom rastu i kada su mnoge globalne kompanije počele diverzifikuju svoje lance snabdevanja kako bi smanjili zavisnost od Kine.

Si Đinping
foto: AP Mark Schiefelbein

Lijevo imenovanje prekida tradiciju da se na mesto kineskog premijera postavlja neko ko je ranije bio na visokom položaju u vladi, obično na poziciji potpredsednika. Njegovo obećanje da će voditi vladu bilo je jasno prošlog oktobra kada je na 20. kongresu Komunističke partije Kine postavljen na drugo mesto posle Šija u najviše partijsko telo, sedmočlani Stalni komitet Politbiroa.

Biografija Li Čanga od šefa kabineta Si Đinpinga do premijera

Li je rođen u kineskoj priobalnoj provinciji Džeđang, gde je bio na čelu Sijevog kabineta od 2004. do 2007. godine, kada je bio lider partije u pokrajini. Kada je Si postao predsednik Kine 2013. godine, postavio je Lija za guvernera Džeđianga, što je već nagovestilo da se priprema za važnije uloge i zadatke.

Tokom Sijeve antikorupcijske kampanje, koja je pomela nekoliko uticajnih političara u susednoj provinciji Đangsu, preuzeo je rukovodstvo tamošnjom strankom kao predsednik od poverenja i na toj funkciji ostao godinu dana.

Godine 2017. imenovan je za pokrajinskog partijskog lidera u Šangaju, što je često bila odskočna daska do najviših funkcija u zemlji.

Si Đinping
foto: AP Mark Schiefelbein

Tokom pandemije, on je uporno insistirao na Šijevoj nultoj toleranciji na covid-19, uprkos gnevu stanovnika Šangaja i negodovanju lokalnih preduzetnika zbog strogih restriktivnih mera. Ali, kako je Rojters izvestio ovog meseca, za Li se kaže da je najodgovorniji za kinesko neočekivano i iznenadno ukidanje svih mera protiv kovida krajem prošle godine.

Domaći i strani biznismeni koji su imali posla sa Lijem u prošlosti hvale njegovo slušanje privatnog sektora i njegovu spremnost da preduzme akciju kako bi se uklonile prepreke za poslovanje. Krejg Alen, predsednik američko-kineskog poslovnog saveta, rekao je da Li radi na izjednačavanju uslova za strane kompanije, napominjući brzinu kojom je američki proizvođač električnih automobila Tesla uspeo da uspostavi fabriku u Šangaju 2019.

"Jasno je da ga ništa nije kočilo kada je odluka doneta. Postojala je neka vrsta jasnoće, autoriteta u njegovom donošenju odluka, što zaista pomaže", rekao je Alen o novom premijeru.

Si Đinping
foto: AP Mark Schiefelbein

Međutim, mnogi analitičari upozoravaju na preterano naglašavanje Lijevog poslovnog iskustva, budući da je Ši u poslednjoj deceniji njegovog predsednikovanja stalno jačao kontrolu Komunističke partije nad ekonomijom. „Li je sada nacionalni lider koji radi pod tržišno skeptičnim šefom i moraće da uravnoteži rast sa nizom društvenih, tehnoloških i geopolitičkih ciljeva“, rekao je analitičar Eurasia Group Nil Tomas.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja