NOVI KORAK U SARADNJI RUSIJE I IRANA Počelo je sa dronovima, sad je postingut novi dogovor - Teheran od Moskve kupuje avione Su-35
Foto: Shutterstock

završeni pregovori

NOVI KORAK U SARADNJI RUSIJE I IRANA Počelo je sa dronovima, sad je postingut novi dogovor - Teheran od Moskve kupuje avione Su-35

Planeta -

Iran je postigao dogovor o kupovini naprednih borbenih aviona Su-35 od Rusije, objavili su u subotu iranski državni mediji. Time se proširuju odnosi u okvoru kojih se dronovi iranske proizvodnje koriste u ratu Rusije protiv Ukrajine.

„Lovacki avioni Suhoj-35 su tehnički prihvatljivi za Iran i Iran je finalizirao ugovor o njihovoj kupovini“, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, prenosi IRIB.

Izveštaj agencije nije sadržao nikakvu rusku potvrdu dogovora, a detalji nisu otkriveni. Misija je saopštila da se Iran takođe raspitivao o kupovini vojnih aviona od nekoliko drugih, neimenovanih zemalja, preneo je IRIB.

Suhoj 35, Su-35, ruski avion
foto: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin susreo se sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem u Teheranu prošlog jula, naglašavajući bliže veze suočene sa pritiskom Zapada zbog rata u Ukrajini. Opširnije

Iran je priznao da je slao dronove Rusiji, ali kaže da su poslani pre invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine. Moskva poriče da njene snage koriste dronove iranske proizvodnje u Ukrajini, iako su mnogi tamo oboreni i pronađeni.

Iranske vazduhoplovne snage imaju samo nekoliko desetina udarnih aviona: ruske avione, kao i zastarele američke modele nabavljene pre iranske revolucije 1979.

Iran je 2018. rekao da je započeo proizvodnju lokalno dizajniranog lovca Kovsar za upotrebu u svom vazduhoplovstvu. Neki vojni stručnjaci veruju da je avion kopija F-5 koji je prvi put proizveden u Sjedinjenim Državama 1960-ih.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track