UBICA ZARAĐIVAO 250.000 EVRA DNEVNO?! Novi detalji o čoveku koji je počinio masakr među Jehovinim svedocima u Nemačkoj
Foto: Twitter/realzaidzayn, Twitter/ Reuters

UBICA ZARAĐIVAO 250.000 EVRA DNEVNO?! Novi detalji o čoveku koji je počinio masakr među Jehovinim svedocima u Nemačkoj

Planeta -

Sedmoro mrtvih, u stomak upucana trudnica i još četiri osobe u životnoj opasnosti to je bilans napada koji je u četvrtak u centru Jehovinih svedoka u Hamburgu počinio Filip F.

Za samo nekoliko minuta ispraznio je devet šaržera poluautomatskog pištolja, a onda je stigla policija i potisnula ga na sprat, gde je izvršio samoubistvo, piše DW.

Kod sebe je imao još 22 šaržera, a kasnije je u njegovoj kući pronađeno još municije.

Britanski "Telegraf" piše da je ubica radio kao slobodni konsultant, a poslovna veb stranica opisuje ga kao stručnjaka za sektor finansija i energetiku.

Na veb stranici je nudio savetovanje po preteranoj ceni za dnevnu naknadu od 250.000 evra, navodeći da "naknada uključuje činjenicu da bi vam moj rad trebao stvoriti polugu ili dodatnu vrednost od najmanje 2,5 miliouna evra".

Prema vlastitoj izjavi, odrastao je u strogo religioznom domaćinstvu u Alpama pre nego što je počeo da studira biznis u Minhenu.

Filip F. (35), bivši član zajednice Jehovinih svedoka, s kojima se razišao uz svađu, od decembra je imao dozvolu za posedovanje oružja jer se vodio kao sportski strelac. U januaru je hamburška služba za izdavanje tih dozvola dobila anonimno pismo u kojem je neko tvrdio da je on psihički bolestan i da mu treba oduzeti oružje.

Službenici su ga nenajavljeno posetili i naveli da se ponašao normalno. To je bio kraj provera - za više od toga nadležne službe nemaju zakonsku osnovu.

Sada je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Friser najavila promenu. Rekla je da je već zbog ranijih sličnih napada u pripremi zakon kojim će se pooštriti procedura za izdavanje dozvole za posedovanje oružja. Potpuno bi bile zabranjene poluautomatske duge cevi, a kandidati bi morali da prilože doktorski atest kako bi se utvrdilo da nemaju psihičkih poteškoća.

Kurir.rs/Blic/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track