"VAGNER UPAO U INDUSTRIJSKU ZONU, POČELA AKCIJA MRVLJENJA OTPORA!" Mlakar o bici za Bahmut: Rusi prave obruč, STAVLJAJU IH U KOTAO
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY, Profimedia, Shutterstock

KURIR TV

"VAGNER UPAO U INDUSTRIJSKU ZONU, POČELA AKCIJA MRVLJENJA OTPORA!" Mlakar o bici za Bahmut: Rusi prave obruč, STAVLJAJU IH U KOTAO

Planeta -

Višemesečne borbe za Bahmut, grad u Donbasu na istoku Ukrajine i dalje traju, a obe strane tvrde da su nanele velike gubitke neprijatelju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u poslednjih nekoliko dana ubijeno više od 1.100 ruskih vojnika, kao i da je mnogo teško ranjenih.

Rusija je saopštila da je u poslednja 24 sata ubila više od 220 ukrajinskih vojnika.

Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta u Kuriru, gostovao je u Pulsu Srbije gde se dotakao ove iscrpne borbe za Bahmut.

- Trenutno se vodi borba za autoput koji je još jedina kopnena veza Bahmuta zajedno sa ostatkom Ukrajine. Suština je da su se Rusi okrenuli taktici koja se vodila u vreme Drugog svetskog rata zapravo za vreme Staljingradske bitke, a to je stvaranja tzv. obruča. To je generalno stavljanje u kotao. Tako da su Rusi krenuli u stvaranje obruča, ali i iscrpljivanje snaga - istakao je Mlakar i dodao:

05:27

VAGNER UPAO U INDUSTRIJSKU ZONU, POČELA AKCIJA MRVLJENJA OTPORA! Mlakar o bici za Bahmut: Rusi prave obruč, STAVLJAJU IH U KOTAO

- Ovde nije Zapadni koncept munjevitog ratovanja i zauzimanja teritorija, već su se odlučili na jednu drugu koncepciju a to je mrvljenje otpora. Znači stvaranja da se skup vojnika gde je u ovom slučaju negde oko 50 do 60 hiljada vojnika skoncentrisano na jednom mestu, vi sada lomite njihov otpor. Stvaranjem ne samo mrtvih, iako je poželjno da vojnici budu van upotrebe, već i trauma. Ta bezvoljnost za borbu je ono što Rusi sada žele da postignu. Znači da uvuku što više ukrajinskih vojnika, da slome njihov otpor da bi u nekoj sledećoj fazi mogli da krenu.

Bahmut, Ukrajina
foto: AP

Mlakar se potom osvrnuo na trenutnu situaciju u Bahmutu.

- Jedinice Vagnera su ušle u jedan industrijski kompleks i krenuli su okršaji i bliske borbe u toj zoni. U toj industrijskoj zoni u Bahmutu ima nešto malo podzemnih skloništa i hodnika. Tako da nešto malo podseća na blažu varijantu Azovstalja - rekao je Mlakar.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track