PESMA O BELA ĆAO ODJEKIVALA SA MINARETA U IZMIRU: Umesto Ezama orila se melodija italijanskih partizana! VIDEO
Foto: screenshot hurriyetdailynews

skandal

PESMA O BELA ĆAO ODJEKIVALA SA MINARETA U IZMIRU: Umesto Ezama orila se melodija italijanskih partizana! VIDEO

Planeta -

O bela ćao, italijanska tradicionalna pesma koju su pred kraja rata modifikovali italijanski partizani i usvojili kao himnu otpora nedavno je odjekivala sa nekoliko minareta u egejskoj provinciji Izmir.

Stanovnike okruga onak, Karšijaka, Čigli i Buca u Izmirskoj oblasti zaprepasilo je da umesto snimljenog poziva mujezina na molitvu čuje pesma italijnaskih partizana.

Vernici koji su se zatekli na ulici pišu turski mediji ostali su u šoku, dok su neki drugi načinili vide osnimak i lepo ga okačili na društvene mreže.

Na snimku se čuije jasno taktovi peseme Obela ćao, a onda i prekid.

Sknadal je usledio zbog nečije neslane šale ili provokacije u vreme svetog meseca Ramazana.

Pokrajinska verska uprava Iznir prvobitno je denamtovala izveštaje da je bilo takvog incidenta, tako što je objavila saopštenje na društvenim mrežama, a onda je uklonila tu objavu i saopštila:

"Prema našoj početnoj analizi, nepoznati ljudi su saobotirali na sentralni sistem ezana (poziva na molitvu) na nezakoniti način, saopštila je Pokrajinska verska uprava Izmir i dodali da je pokrenuta unutrašnja istraga.

U ceo slučaj uključila se i policija jer je učinjeno krivično delo "javno ponižavanje verskih vrednosti", a na udaru policije našli su se svi oni koji su okačili i šerovali snimak i naređeno je njihovo privođenje.

Inače džamije širom Turske od marta meseca svakodnevno citiraju poglavlja iz Kurana kako bi podigli moral za vreme pandemije.

Kurir.rs/Hurrijet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track