"GUBICI NA OBE STRANE SU OGROMNI, TO JE KLANICA" Đukić: Bitka za Bahmut trajaće dugo, ovde se lomi između VAGNERA I RUSKE VOJSKE
Bitka za Bahmut, Foto: Kurir TV, EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

sukob u ukrajini

"GUBICI NA OBE STRANE SU OGROMNI, TO JE KLANICA" Đukić: Bitka za Bahmut trajaće dugo, ovde se lomi između VAGNERA I RUSKE VOJSKE

Planeta -

U Ukrajini su nastavljene žestoke borbe za centar Bahmuta.

Bahmut, Ukrajina
foto: AP

Rusi poslednjih nedelja pokušavaju da opkole taj grad i uspeli su da prekinu više važnih ruta snabdevanja ukrajinskh vojnika.

ruska vojska
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Borba za Bahmut najduža je bitka za jedan grad od početka rata, a analitičari tvrde da ima simbolični značaj i za Kijev i za Moskvu.

Aleksandar M. Gajić, Centar za društvenu stabilnost i Milan Đukić, advokat razgovarali su jutros o sukobu u Ukrajini.

Aleksandar Gajić, Milan Đukić
foto: Kurir tv

Gajić smatra da bi borbe za Bahmut mogle trajati 5-6 meseci.

- To je isključivo gubitak života sa obe strane. Kada pogledamo NATO stranu, oni su preporučivali da se povuku iz Bahmuta i da ne troše svoje resurse na taj grad. Sa druge strane za Ruse je Bahmut veoma značajno ovo područje. Da li će ova bitka otvoriti mnogo više frontova, i mnogo više opasnosti za rusku vojsku - upitao je Gajić.

Đukić se složio da je Bahmut za Ruse više od simboličnog značaja.

- Ono što se dešava sada u Bahmutu ima strateški značaj jer otvara prostor ka Slavjansku i Kramatorsku. Rusi hoće da kompletiraju teritorije koje su zauzeli. Ruski i ukrajinski gubici su ogromni, to je jedna klanica. Grad je imao 70.000 stanovnika, a sada ga više nema. U ovoj bici je vrlo važno nastupanje Vagnera i stalno istupanje Prigožina, koji napada rusko ministarstvo odbrane, jer on sa njima ima jedan dublji sukob - rekao Đukić.

Aleksandar Gajić
foto: Kurir tv

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki najavio je mogućnost slanja borbenih aviona "MIG 29" Ukrajini, koji bi mogli da stignu već za četiri do šest nedelja.

Gajić se osvrnuo na analizu "Vašington posta" koja govori o nepripremljenosti ukrajinskih snaga.

- Upitno je kada će ukrajinske strane biti spremne. Poljski premijer je istupao malo prenaglašeno. Obećavani su tenkovi Leopard i pitanje je da li će uopšte biti isporučeni. Poljska inicira proširenje sukoba. To ne pokazuje pozitivne strane. Poenta je da postignemo mir, a ne da bacamo šibicu i rasplamsavamo sukob. Međutim ovo deluje kao da proširuju vatru, zbog nerešenih odnosa da bi i oni povratili svoje izgubljene teritorije tokom Drugog svetskog rata - rekao je Gajić.

01:47

Putinove reči su užasne

Prokomentarisao je isporuku vojne pomoći.

-Tenkovi su izuzetno teško naoružanje za ukrajinski trošan teren. Loša ukrajinska infrastruktura, pitanje je da li može izdržati tu isporuku - dodao je.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se radnicima u fabrici aviona, gde je rekao da je u Ukrajini reč o opstanku ruske državnosti.

Šta to znači i kakve bi posledice bile po Moskvu ukoliko bi izgubila rat, pitala je voditeljka Olja Lazarević.

01:43

Sukob u Ukrajini

Đukić smatra da su konstatacije Vladimira Putina užasne.

- "Ukrajina je istorijska greška i Ukrajinci su istorijska greška" rekao je Putin na početku rata. Normalno je da Putin govori da im sankcije nisu ništa naudile, i da pokušava da motiviše ljude da je rat u Ukrajini biti ili ne biti, ali to je zato što on državu identifikuje državu sa sobom. Pohapšeno je 15.000 ljudi koji su protestovali protiv rata. Sankcijama ne može da se zaustavi rat. Čak je i Kina razmišljala u kome će smislu sarađivati i da li će pomoći u ovom sukobu - rekao je Gajić, koji smatra ovaj sukob uzrokom za dugoročne posledice po Rusiju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track