ŠOK U HOLANDIJI: Besni farmeri odneli pobedu na regionalnim izborima, oduvali vladajuću partiju! Svi drhte od njih
Foto: EPA/Vincent Jannink

desnica poražena

ŠOK U HOLANDIJI: Besni farmeri odneli pobedu na regionalnim izborima, oduvali vladajuću partiju! Svi drhte od njih

Planeta -

Na regionalnim izborima, holandski birači okrenuli su leđa vladi premijera Marka Rutea i podržali populistički Pokret farmera i građana (BBB), koji je pobedio ubedljivo uporednim rezultatima. Stranke koalicije desnog centra pretrpele su velike gubitke na izborima, koji takođe odlučuju o sastavu gornjeg doma parlamenta.

Stranka farmera potpuno je zaprepastila holandsku politiku, pošto će posle regionalnih izbora postati najveća partija u gornjem domu parlamenta.

"To nije normalno, ali zapravo jeste! Svi normalni građani su glasali", rekla je voditeljka Karolin van der Plas.

Desničarski populistički Pokret poljoprivrednika i građana (BoerBurgerBeveging) dobio je oko 19 odsto glasova, prema preliminarnim rezultatima koje je preko noći emitovala televizija NOS.

Pokret, koji je osnovan pre manje od četiri godine, iskoristio je nezadovoljstvo birača kako bi postao najmoćnija politička snaga. Istraživanja javnog mnjenja su i pre izbora predviđala pomeranje udesno i pobedu novog pokreta gnevnih poljoprivrednika, koji je do sada imao samo jednog poslanika.

Četiri stranke koje čine vladinu koaliciju desnog centra koju predvodi premijer Rute pretrpele su značajne gubitke prema objavljenim rezultatima. Prema oceni stručnjaka, izborni rezultat ugrožava stabilnost vladine koalicije, koja je na vlasti više od dvanaest godina.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja