KLONITE SE NETANJAHUA: Bivši izraelski premijer pozvao svetske lidere da bojkotuju sadašnjeg predsednika vlade POKAŽITE PREZIR
Foto: EPA/ABIR SULTAN

ugrožava demokratiju

KLONITE SE NETANJAHUA: Bivši izraelski premijer pozvao svetske lidere da bojkotuju sadašnjeg predsednika vlade POKAŽITE PREZIR

Planeta -

Bivši premijer Izraela Ehud Olmert pozvao je danas svetske lidere da se klone premijera Benjamina Netanjahua i da pokažu da ga "preziru" zbog plana vlade da drastično izmeni pravosuđe.

"Svaki lider koji sebe definiše kao prijatelja Izraela trebalo bi da se usprotivi izraelskoj vladi. Vlada Izraela je antiizraelska i ja apelujem na vas da prezirete premijera", rekao je Olmert u intervjuu za izraelski TV Kanal 12.

On je ocenio da Izrael "ne može da predstavlja osoba koja će uništiti demokratske osnove države".

Netanjahuova koalicija, koju čine ultranacionalističke i partije ultraortodoksnih Jevreja, ostvaruje plan reforme pravosuđa u cilju da oslabi Vrhovni sud i vladi omogući kontrolu nad postavljenjm sudija i parlamentu da zaštiti zakone od sudskog nadzora.

Koalicija tvrdi da je reformu trebalo odavno sprovesti kako bi se ograničila preterana moć suda. Kritičari međutim upozorovaju da će se time uništiti osetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti koncentrisanjem moći u rukama parlamentrne većine.

Oni takođe kažu da je to pokušaj Netanjahua, kojem se sudi za korupciju, da izbegne pravdu.

Kneset, Naftali Benet, Benjamin Netanijahu, Izrael
foto: EPA/Abir Sultan

Stotine hiljada Izraelaca protestovalo je u protekla dva meseca protiv reforme.

Lideri kompanija visoke tehnologije, Nobelovci, ekonomisti i istaknuti bezbednosni zvaničnici su se izjasnili protiv i vojni rezervisti su pretili da se neće javljati na dužnost, a čak i najveći saveznici Izraela, uključujući SAD, su apelovali na Netanjahua da uspori.

Svi pokušaji predsednika Izraela Isaka Hercoga da posreduje kompromisu nisu urodili plodom. Hercog je u sredu predstavio kompromisni predlog koji su Netanjahu i njegovi koaliconi partneri brzo odbacili.

Olmert je rekao da podržava Hercogov predlog, a podržali su ga i lideri opozicionih stranaka.

Bivši premijer Izraela je uz to procenio da će Netanjahu pretrpeti "nervni slom". Olmertovi odnosi se Netanjahuom nisu ni ranije bili dobri.

Godine 2022. sud je presudio u korist porodice Netanjahu koja je tužila Olmerta za klevetu, pa je morao da im plati 28.000 dolara jer je u dva intervjua 2021. rekao da su Netanjahu, njegova supruga Sara i sin Jair mentalno bolesni.

Olmert se pridružio protestu protiv reforme i na demonstracijama u Tel Avivu rekao da je potrebno ići u narednu fazu, fazu rata, a da se rat ne vodi govorima već licem u lice.

Netanjahuova konzervativna partija Likud je zbog izjave tužila Olmerta za huškanje na nasilje.

Olmert je bio premijer od 2006. do 2009. godine. Mandat mu je okončan ranije jer je proglašen krivim za korupciju i 2014. osuđen zbog prevare na 16 meseci zatvora.

On je posebno apelovao na britanskog premijera Riši Sunaka da se kloni Netanjahua. Sunak bi trebalo bi bude domaćin Netanjahuu u narednim nedeljama.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja