TUŽNA SUDBINA SADAMOVE JAHTE AL MANSUR: Od smibola luksuza i raskoši do olupine! Amerikanci je razneli 2003. VIDEO
Foto: Twitter/Reuters

nikad nije kročio na nju

TUŽNA SUDBINA SADAMOVE JAHTE AL MANSUR: Od smibola luksuza i raskoši do olupine! Amerikanci je razneli 2003. VIDEO

Planeta -

O pokojnom iračkom lideru Sadamu Huseinu kruže mnog priče, mitovi i legende, najviše o njegovim dvojnicima, porodici, palatma. Sada je i njegova luksuzna jahta "Al Mansur" koja je bila oličenje luksuza, a sada leži prevrnuta nedalkeo od luke Basra postala je atrakcija.

Ove 2023. navršava se tačno 20 godina od svrgavanja Sadama Huseina sa vlasti kada su američka i britanska vojska izvršile invaziju na Irak 19. marta 2003. godine.

Jahta Al Mansur krajem 1980- tih i početkom 1990-tih godina bila je simbol bogatstva i moći iračkog lidera Sadama Huseina.

Danas je samo zaržala olupina prevrnuta u reci Šat el Arab i lokacija za lokalne ribare, ali i pojedine lokalne posetioce.

Al Manusr zapravo je jedna od tri privatne jahte-broda Sadama Huseina koje su izgražene tokom 1980-tih godina 20 veka. Brod je dužine 121 metar, imao je kapacitet smeštaja 200 osoba, a posedovao je i heliodrom za spuštanje helikoptera na brodsku platformu.

Ono što je interesantno jeste da iako je napravio tri broda Sadam Husein nikada nije koristio nijedan od ta tri broda niti se ukrcao na njih da bi iskosristo njihove pogodnosti jer posle osmogodišnjeg iračko-iranskog rata 1980-1988 usledila je invazija na Kuvajt avgusta 1990. operacija Pustinjska oluja januar 1991, međunarodne sankcije i opšta invazija SAD na Irak 200. sa kojom je okončana vladavina Sadama Huseina.

Brod je stajao u luci Um Kasar kada je počela invazija na Irak. Naređeno je da se brod ne pomera iz luke i tako je dočekao upad američkih i britanskih jednica.

Priča kaže da je brod pogodio američki F-14 Bombcet sa laserski voženom bomob Mk-82 Pejvej II posle čega seprevrnuo.

„Kada je bio u vlasništvu bivšeg predsednika, niko mu nije mogao da priđe“, rekao je ribar Husein Sabahi dok uživa da završi dug dan na reci uz šoljicu čaja na olupini.

Što se tiče preostale dve jahte, jedna je pretvorena u hotel, dok je sudbina druge sasvim nepoznata, kao i mnogo toga što je ostalo od zaostavštine bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina.

Inače jahta je bila vredna 25 miliona dolara. Izgrađena je 1982 godine u brodogradilištu Turku u Finskoj, a deplasman joj je bio 7.359 tona. Imala je motor jačine 12.000 konjskih snaga. Jahta je imala veliku salu za prijem, ručavanje, ali i čak osam prostorija. Dobila je ime po osmom klaigu Al Mansur iz dinastije Abasida

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track