OVO JE SCENARIO KOJI SLEDI AKO DOĐE DO NAPADA NA NUKLEARNU ELEKTRANU! Dr Blagojević: Ovo sprečava Rusiju da preduzme taj korak
Stevan Blagojević, Foto: Kurir Televizija, blickwinkel / Alamy / Alamy / Profimedia

kurir tv

OVO JE SCENARIO KOJI SLEDI AKO DOĐE DO NAPADA NA NUKLEARNU ELEKTRANU! Dr Blagojević: Ovo sprečava Rusiju da preduzme taj korak

Planeta -

Svet nije bio spreman za eksploziju koja se dogodila pre 37 godina u nuklearnoj elektrani ''Lenjin'' u Černobilju, tadašnjem Sovjetskom savezu, i izazvala najveći akcident u istoriji primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Nakon eksplozije te i na teritoriji nekadašnje Jugoslavije pojavili su se cezijum, stroncijum i drugi radioaktivni elementi koji su dospeli u atmosferu kao posledica akcidenta.

Stevan Blagojević
foto: Kurir tv

Prvog dana sukoba u Ukrajini svet je obišla vest da je ruska vojska zauzela, elektranu Černobilj.

Ona je sada ponovo u rukama Ukrajinaca, medjutim sve vreme se postavlja pitanje, a svet strahuje da li bi, u slučaju žešćih sukoba između ove dve zemlje, moglo doći do ponovne eksplozije i širenja smrtonosne prašine, koja je već davne 1986. godine odnela toliko života?

Sa druge strane, postavlja se pitanje i da li se i posle 37 godina čestice iz Černobilja detektuju u Srbiji s obzirom na to da su pre dve godine, potvrdan odgovor dali u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

02:55

Šta će se desiti sa svetom ako dođe do nuklearnog rata?

O svemu ovome govorio je gost u jutarnjem programu Redakcija direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević.

Nuklearna elektrana ne zahteva puno održavanja i dovlačenja nove energije, započinje razgovor Blagojević.

- Zaporožje je najveća na svetu nuklearna elektrana. Jaka eksplozija u Černobilju je izazvala brzo širenje nuklearne prašine, ali teška je verovatnoća da će neko gađati elektranu. Ako bi i gađali došlo bi do razbijanja prašine koja bi se, u zavisnosti od vetra, raznela na bližu i dalju okolinu. Prvi komšija Ukrajine je Rusija zato nema logike da je Rusija gađa - ističe Blagojević.

On ne veruje da će do takvog rata doći.

- U slučaju nukleranog rata čak će i hrana biti zagađena znači jako je teško preživeti. Ako padne bomba na Beograd, za dva dana je prašina u Novom Sadu i svi su u problemu. Kada čestice dođu do kose i tela, gotovo je. Svi koji su radili u blizini nuklearnih čestica umrli su od leukemije. Danas je nuklearna energija najbezbednija energija koja će podići svet. Ljudi ne znaju da elektrane ne utiču na životni vek. Nuklearna elektrana ima šipke koje su u betonu i greju vodu i tako se održavaju jako dugo, dok se ne promene, ali nema negativnih isparenja dok sa korišćenjem uglja nije tako - kazao je Blagojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track