DUPLI ŠAMAR MOSKVI IZ BRATISLAVE: Prvo saopštili da Ukrajini daju migove 29, a onda objavili i bateriju PVO sistema KUB
Foto: Foto An, Foto Andrej Mlakar/Kurir

3 prstena smrti

DUPLI ŠAMAR MOSKVI IZ BRATISLAVE: Prvo saopštili da Ukrajini daju migove 29, a onda objavili i bateriju PVO sistema KUB

Planeta -

Slovačka vlada danas je mogli bi slobodno reći dva puta opalila žestoki šamar Moskvi jer su odlučli da deo borebenih efektiva te zemlje predaju Ukrajini. Slovačka je još ranije isporučila Kijevu bila tenkove T-72, ali i PVO sistem S-300.

Od toga je prošlo nešto manje od godinu dana, a Slovačka vlada donela jec odluku da Kijevu isporuči vojnu opremu i to 13 borbenih aviona MiG-29 i bateriju PVO sistema KUB. O tome je javnost obaestio premijer Eduar Heger.

Premijer Heger smatra da to neće uključiti Slovačku u rat sa Rusijom i da tehnika se donira kako bi se zaštitili civili. O isporuci oružja obaveštena je predsednica, ali i parlament koji je nadležan za međunarodne ugovore.

Inače Slovačka bi od SAD trebalo da od SAD dobije kompenzaciju za isporučene sisteme u vrednosti od 900 miliona dolara. Kada će vojna oprema biti isporučena Kijevu za sad se ne saopštava kao je ministar odbrane Nad naveo operativne bezebdnosti

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Slovačke Danijel Zmeko tvrdi da donacija borbenih aviona praktično nema uticaja na odbrambene sposobnosti, jer ih Oružane snage Slovačke ne koriste i neće koristiti. ubuduće.

„ Što se tiče Kuba, mi smo dali deo koji ne bi trebalo da nas suštinski ugrožava“, dodao je on.

Nad pretpostavlja da bi prvi borbeni avioni F-16 naručeni iz SAD mogli da budu u Slovačkoj u prvoj polovini 2024. godine, trebalo bi da ih bude četiri. On saopštava da su u toku radovi na pripremi aerodroma Sliač, gde će biti smešteni lovci. Iako su komplikovane, veruje da će aerodrom biti gotov na vreme. "

Naravno, računamo i na plan B, odnosno privremeno obezbeđenje drugog aerodroma, ili plan C, da obezbedimo jednu od zemalja koja bi nam parkirala lovce na određeno vreme“, objasnio je on.

Još u februaru Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zvanično zatražio od Slovačke da isporuči lovce MiG-29 za odbranu od ruske agresije, rekao je tada Heger da će Slovačka dati sve od sebe da ispuni ovaj zahtev.

KUB, PVO sistem
foto: Foto An, Foto Andrej Mlakar/Kurir

Samohodni PVO sistem 2K12 KUB konstruisan je za zaštitu kopnenih snaga uglkavnom oklopnih jednica od napada aviona koji lete srednjim i malim visinama. Razvog ovog raketnog sistema počeo je 1958 za uništavanje ciljeva u vazduhu koji lete brzinama od 420-600 metara u sekundi na visinama miminalnim od 100 i maksimalnim 5-7 km na daljinama do 20 km.

Organizacijski samohodni raketni puk u većini zemalja koje su ga imale bio je sličan sovjetskom moderu. Raketni puk sastojao se iz 5 samohodnih baterija, baterije za upravljanje, komande puka i tehničke baterije. Svaku bateriju činila je stanica za osmatranje i navođenje RStON, četiri samohodna lansera 2P25 sa po tri rakete, dva transportna vozila ZIL-157.

Raketni sistem je prizvođen od 1967 do 1982. godine. Proizvedeno je više od 500 raketnih sistema-baterija i nekoliko desetina hiljada raketa. Danas je u naoružanju 20 zemalja sveta. Ovaj raketni sistem je proizvođen u dve osnovne verzije 2K12 i 2K12E poznat kao kvadrat ili izvozna verzija..Postoje i modifikacije koje se kreću sa oznakama od M1-M4.

Ovaj raketni sistem koristi dva tipa raketa 3M9ME i 3M9M3E. Inače u sastavu svakog raketnog divizina nalazi se osmatračko radarska stanica R-40. Srce svake raketne baterije jeradarska stanica i četiri samohodna lansiran oruđa

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track