DETALJI IZ NALOGA ZA PUTINOVO HAPŠENJE: Nezakonita deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju
Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

DETALJI IZ NALOGA ZA PUTINOVO HAPŠENJE: Nezakonita deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju

Planeta -

Međunarodni krivični sud u Hagu kaže da je javno objavio naloge u nastojanju da spreči dalje zločine.

Sud navodi da je ruski predsedik Vladimir Putin odgovoran za ratne zločine, a svoje tvrdnje je usredsredio na nezakonitu deportaciju dece iz okupirane Ukrajine u Rusiju.

U njemu se navodi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. februara 2022. – kada je Rusija započela svoju invaziju u punom obimu.

Za iste zločine MKS traži i rusku komesarku za prava deteta Mariju Lvovu-Belovu, prenosi BBC.

Sudije su razmišljale o izdavanju tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo „doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina“.

„Deca ne mogu biti ratni plen“

Karim Ahmad Kan, tužilac MKS-a, govorio o optužbama za nezakonitu deportaciju ukrajinske dece.

U saopštenju, Kan kaže da je „ljudski uticaj ovih zločina takođe bio jasan tokom njegove poslednje posete Ukrajini“.

„Dok sam bio tamo, posetio sam jedan od staračkih domova iz kojih su navodno odvedena deca, blizu trenutnih frontova sukoba. Izveštaji onih koji su brinuli o ovoj deci i njihovi strahovi o tome šta se s njima dogodilo, podvlačili su hitnu potrebu za delovanjem. Moramo osigurati da oni koji su odgovorni za navodne zločine budu pozvani na odgovornost i da se deca vrate svojim porodicama i zajednicama“.

Haški Tribunal
foto: Profimedia

„Ne možemo dozvoliti da se deca tretiraju kao da su ratni plen“, navodi se.

„Postoje dokazi o ilegalnom premeštanju stotina ukrajinske dece“

Ruska prisilna deportacija ukrajinske dece na teritoriju pod njenom kontrolom predstavlja ratni zločin, rekli su juče istražitelji UN-a.

UN-va istražna grupa o Ukrajini saopštila je da postoje dokazi o ilegalnom premeštanju stotina ukrajinske dece u Rusiju.

Prema podacima ukrajinske vlade, broj dece koja su prisilno odvedena u Rusiju iznosi 16.221, prenosi Index.hr.

Daju ukrajinskoj deci rusko državljanstvo

„Rusija je uvela politike poput dodele ruskog državljanstva i smeštaja dece u udomiteljske porodice kako bi stvorila okvir u kojem bi neka deca mogla trajno ostati u Rusiji“, navodi se u izveštaju.

Hjuman Rajts Voč je dokumentovao rusko prisilno premeštanje dece iz ukrajinskih ustanova za smeštaj dece, o čemu su izvestili pre nekoliko dana.

Prema njihovim podacima, samo iz takvih ustanova hiljade dece su odvedene u Rusiju ili na područja pod kontrolom ruskih snaga.

U septembru su Ujedinjeni narodi raspravljali o navodima da su ruske snage poslale ukrajinsku decu u Rusiju na usvajanje u sklopu šireg programa prisilnog preseljenja i deportacije.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track