PUTINA MOGU DA IZRUČE SAMO RUSI! TOMA FILA: Jedino može da mu se dogodi da završi kao Slobodan Milošević!
Foto: Petar Aleksić, AP Mikhail Metzel

PUTINA MOGU DA IZRUČE SAMO RUSI! TOMA FILA: Jedino može da mu se dogodi da završi kao Slobodan Milošević!

Planeta -

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je danas nalog za hapšenje ruskog predsenika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Međutim, s obzirom na to da Rusija nije potpisnica Sporazuma kojim je uspostavljen MKS, poznat kao Rimski statut, Rusija neće uhapsiti niti isporučiti Putina Hagu.

Ovo je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekavši da Rusija ne priznaje nadležnost MKS i da su za Rusiju sve odluke tog suda sa pravne tačke ništavne.

S druge strane, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag.

Naime, članovi MKS-a su dužni da uhapse svakoga ko je optužen od strane suda.

Čuveni advokat Toma Fila potvrđuje da bi države potpisnice sporazuma morale da isporuče Putina u slučaju da utvrde da se on nalazi na njihovoj teritoriji.

"Međutim, to nije ni u teoriji moguće. Jedino može da se ponovi srpski scenario kao u slučaju Miloševića", rekao je Toma Fila.

Podsetimo, sud u Hagu tereti Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Osim naloga za hapšenje Putina, izdat je nalog i za hapšenje njegove komesarke za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove zbog "protivpravne deportacije" ukrajinske dece.

Sudije su ocenile da postoje "razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece”.

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo "doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina".

Inače, sud u Hagu nije saopštio kako namerava da sprovede ovaj nalog, budući da je Moskva ranije saopštila da ne priznaje jurisdikciju MKS-a, nije punopravni član MKS-a, i nemaju običaj da sarađuju kada su u pitanju međunarodna izručenja.

Iz suda su jedino saopštili da je nalog baziran na prijavi koju je podneo tužilac u februaru ove godine.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track