DRAMA NA POMOLU: Putin u planu ima putovanje u OVU ZEMLJU koja je obavezna da sprovede nalog za HAPŠENJE!
Foto: Shutterstock

DRAMA NA POMOLU: Putin u planu ima putovanje u OVU ZEMLJU koja je obavezna da sprovede nalog za HAPŠENJE!

Planeta -

Južnoafrička Republika zakonski je obavezna da sprovede nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina tokom njegove planirane posete toj zemlji u avgustu zbog konferencije zemalja BRICKS-a.

Odmah pošto je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje Putina, stručnjaci i analitičari su počeli da pretražuju popis potencijalnih Putinovih angažmana u zemljama u kojima bi nalog - bar u teoriji - mogao da bude sproveden.

Iako su putovanja u inostranstvo ruskog predsednika ograničena nakon ruske invazije na Ukrajinu - prvo je bilo u bivše sovjetske države Tadžikistan i Turkmenistan prošlog juna- on bi, kako je bilo objavljeno, trebalo da prisustvuje samitu BRICS-a u Durbanu u Južnoafričkoj Republici ovog avgusta.

JAR je među 118 zemalja koje su ratifikovale Rimski statut ICC-a i zato bi imala zakonsku obavezu da sprovede nalog za hapšenje, prenosi Sky News.

Hoće li nakon izdavanja naloga Putin prisustvovati konferenciji, s obzirom na diplomatsku poteškoću koju bi to predstavljalo za zemlju s kojom Moskva ima dugogodišnji savez, sada, kako se čini, postoje sumnje.

Kremlj je ICC-ov nalog za hapšenje nazvao "nečuvenim i neprihvatljivim". Portparol Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda.

Upitan strahuje li Putin od putovanja u zemlje koje su priznale ICC, Peskov je rekao: "Nemam šta da dodam na tu temu. To je sve što želimo da kažemo".

Zato, ako bi i otputovao na razgovore s čelnicima Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, smatra se da su za sada male mogućnosti da bi predsednik zemlje domaćina, Siril Ramafosa, naredio svojim snagama da odvedu Putina s lisicama na rukama.

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje predsednika Vladimira Putina i poverenice ruskog predsednika za prava dece, Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Nalog za hapšenje mogao bi sprečiti ruskog predsednika da napušta Rusiju, smatra stručnjak za međunarodno krivično i humanitarno pravo Tobi Kedmen.

On kaže da iako može postojati "strah i nevoljnost", druge države imaju odgovornost da izruče Putina ako uđe na njihovu teritoriju.

On je nazvao potez ICC-a još jednom "rupom u oklopu" kada je u pitanju Putinova moć kod kuće.

- Moglo bi da se dogodi da ga to spreči da napušta Rusiju, a to samo po sebi ne bi trebalo biti beznačajno - rekao je Kedmen.

On upozorava da će svakako biti cinizma o vezi toga hoće li se ruski predsednik ikada pojaviti pred sudom pa ljudi moraju biti realni u vezi toga.

Ipak, ocenio je da je ovo početak "velikog niza ratnih zločina" za koje će Rusija biti optužena.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track