PREVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI U KAZASTANU: Tokajev već upozorio da će oni koji seju razdor u zemlji biti strogo kažnjeni
Foto: AP

demokratsko otvaranje

PREVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI U KAZASTANU: Tokajev već upozorio da će oni koji seju razdor u zemlji biti strogo kažnjeni

Planeta -

U Kazahstanu su danas prevremeni parlamentarni izbori na kojima bi i nezavisni kandidati mogli da budu izabrani za poslanike.

Biračka mesta otvorena su u 7.00 po lokalnom vremenu, a oko 12 miliona glasača će moći da glasa do 20.00.

Novina ovih izbora je učešće nezavisnih kandidata, što je znak skromnog demokratskog otvaranja ove centralno azijske zemlje, navodi Frans pres.

U dosadašnjem sazivu skupštine bile su zastupljene samo tri stranke i sve su podržale predsednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva.

Tokajev, koji je na vlasti od 2019, ponovo je izabran za predsednika u novembru, sa više od 80 odsto osvojenih glasova.

Na današnjim izborima učestvuje sedam partija, među kojima su i dve nove.

Ipak, nekoliko opozicionih partija i nezavisnih kandidata i dalje je zabranjeno.

Uprkos relativnom otvaranju ka demokratiji, Tokajev je već upozorio i da će "oni koji seju razdor u zemlji biti strogo kažnjeni".

Kazahstan, zemlja bogata prirodnim resursima i na raskrsnici važnih trgovinskih ruta, zapao je u haos u januaru 2022, kada su demonstracije protiv skupog života prerasle u nerede u kojima je stradalo 238 ljudi. Protesti su brutalno ugušeni.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track