PRIMITIVNA, DIVLJA, KRVAVA: Četvrta italijanska mafija drži jug Italije u strahu, veoma nasilna i veoma AGRESIVNA
Foto: Shutterstock

najnasilnija grupa u italiji

PRIMITIVNA, DIVLJA, KRVAVA: Četvrta italijanska mafija drži jug Italije u strahu, veoma nasilna i veoma AGRESIVNA

Planeta -

Nakon što je napunjen pištolj uperio u glavu, italijanski zemljoposednik Lazzaro D'Auria je konačno pristao na zahteve nove i najnasilnije mafije u zemlji.

D'Auria, farmer iz italijanske regije Apulija, više puta se opirao njihovim pokušajima iznude u prošlosti. To je uključivalo pretnje i podmetanje požara i nanošenje štete njegovom usevu i imovini.

Ali nakon iznenadne posete desetoro muškaraca, uključujući „šefa“ sa pištoljem, farmer je pristao da im plaća 150.000 evra godišnje.

D'Auria je slučaj prijavio policiji već sledećeg dana i postao jedan od retkih ljudi koji su se suprotstavili mafiji u Fođi. Iako je dugo ignorisana, danas se smatra najnasilnijom italijanskom zločinačkom organizacijom.

„Ako bi više građana podnelo tužbe, lokalna mafija bi oslabila“, rekao je D’Aurija, koji od 2017. živi pod zaštitom policije.

„Građani, progovorite!“ poziva 57-godišnji farmer, koji smatra da nedavne akcije vlade ukazuju da lokalna mafija može da oslabi ako lokalno stanovništvo prevaziđe svoje strahove.

Primitivna mafija

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekada su se pripisivali svađama između farmera, ali je takozvana „Četvrta mafija”, posle mnogo kasnije sicilijanske Koza Nostre, kalabrijske 'Ndrangete i napuljske Kamore, konačno podigla državu na noge .

Najmlađa italijanska mafija već ima kontrolu nad velikom jugoistočnom regijom Apulijom. Svoju kasu pune trgovinom drogom, iznudama, oružanim pljačkama i krađom vozila i stoke za otkup.

„To je rudimentarna, primitivna mafija. Veoma nasilan i veoma agresivan“, rekao je Ludoviko Vakaro, javni tužilac Fođe.

Dok su druge mafijaške organizacije prešle na manje upadljive i profitabilnije aktivnosti, uključujući infiltraciju u legalnu ekonomiju, mafija u Fođi je još uvek u povojima.

„Druge mafijaške grupe su evoluirale tako da manje pucaju i rade tiho da bi ostale neprimećene. A ovo je i dalje mafija koja, da bi pokazala svoju moć nad teritorijom, puca i ubija“, rekao je Vakaro.

Kozja glava

Foggia Mafia je zapravo naziv za organizaciju koja se sastoji od različitih grupa.

Pokrajina Fođa ima treću najveću stopu ubistava u Italiji, a pet od 16 ubistava prošle godine bilo je povezano sa mafijom.

Mafijaške „porodice“ iz različitih sredina često sarađuju i između sebe dele iznuđeni novac kojim se plaćaju saradnici i zatvorenici.

„Ponekad dođe do sukoba oko raspodele nezakonito stečenog novca, nakon čega se svađaju i počinju da se ubijaju“, rekao je zamenik načelnika policije Mario Grasija.

Svaka grupa ima svoju specijalnost, od oružanih pljački teretnih kamiona u Cerignoli do 'tradicionalnih' metoda koje se koriste u Fođi. Tamo, posle noćnih bombardovanja izloga i automobila, mnogi neodlučni trgovci odlučuju da ipak plate mafiji.

Ako ne plate, farmeri u San Severu često pronalaze poseku svojih maslina, spaljene useve ili kradu traktore i stoku.

U Garganu, čija atraktivna obala donosi mnogo turista, ali i albanske pošiljke droge, mafija je izuzetno nasilna.

Pre četiri godine, ispred zgrade opštine ostavljena je ljudska lobanja gradonačelniku malog grada Monte San Anđelo. Iste godine, oderana i nožem izbodena glava koze prepuštena je advokatu majke nestale mafijaške žrtve.

„Lako je sakriti stvari. S vremena na vreme naiđemo na nešto ozbiljno poput ukradenih automobila i tela nestalih ljudi“, rekao je javni tužilac Vakaro.

Niko nije govorio

Tokom nedavne vožnje sa policijom kroz grad Fođa, novinari AFP-a su videli brojne podsetnike na krvoproliće koje je decenijama terorisalo stanovništvo.

Tu je mesto gde je 1992. godine streljan neimar Đovani Panuncio jer je prvi prijavio mafiju. Tu je i napuštena seoska kuća u kojoj je policija prošle godine sprečila zasedu lokalnog biznismena, kao i kafić čiji je vlasnik preminuo nakon uboda u oko tokom pljačke 2020. godine.

„U ovom trenutku nema mafijaških ratova, ali još uvek ima računa“, rekao je detektiv koji je želeo da ostane anoniman.

U novembru 2022, Nikola Di Rienco, 21, ležao je mrtav u javnom parku satima nakon što je upucan pet puta pre nego što se njegov 17-godišnji ubica predao.

U međuvremenu, „niko ništa nije rekao, niko ništa nije čuo“, rekao je detektiv.

Zamenik šefa policije Grasija rekao je da je posebno zabrinut jer su tri od prošlogodišnjih ubistava počinili maloletnici.

„Oni koji učestvuju u ovim „dečjim bandama“ imaju porodične veze sa pojedincima povezanim sa organizovanim kriminalom“, rekao je on.

Najnovija opasnost je infiltracija u javne institucije. Gradsko veće Foggija je raspušteno 2021. zbog infiltracije mafije, a gradonačelnik je uhapšen pod optužbom za korupciju.

Zaostala suđenja

Poslednjih godina, brojni mafijaški bosovi, uključujući Roka Moretija i Roberta Sinesija, završili su u zatvoru dok vlasti pokušavaju da preuzmu kontrolu nad teritorijom kojom dominira mafija.

Skoro oslobađanje jednog od njihovih rivala, Rafaela Tolonezea, i prošlomesečno bekstvo iz zatvora od Gargano „šefa“ Marka Raduana, donose nove izazove.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi posetio je Fođu u februaru kako bi pokušao da umiri lokalno stanovništvo. Obećao im je pojačanu bezbednost koja uključuje postavljanje nadzornih kamera i ulične rasvete, za koje lokalne vlasti kažu da su preko potrebne.

Osim ovih najosnovnijih mera, očajnički je potrebno više policije, tužilaca i sudova da bi se suprotstavili „klimi straha i zastrašivanja, kulturnom i socijalnom siromaštvu“, tvrdi Vakaro.

U celom regionu postoji samo jedan sud, a na suđenje čeka više od 12.000 krivičnih predmeta.

„Na tako velikom području, ili država ima kontrolu ili će ga preuzeti kriminalci“, rekao je Vakaro.

Prošlog leta, žitna polja Lazzaro D'Auria izgorela su u plamenu. Izgorela su mu tri traktora. Najgore je, rekao je, to što mu je banka prepolovila kreditne limite jer ga smatraju "visokim rizikom".

Farmer, međutim, vidi nadu u nedavnim hapšenjima i presudama koje pokazuju da država zauzima ozbiljniji stav prema mafiji.

„Osećam se mnogo sigurnije nego ranije. Ali uvek postoji strah“, rekao je on.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track