MAKRON PORUČIO DEMONSTRANTIMA: Neću raspustiti parlament, rekonstruisati vladu niti raspisati referendum!
Foto: Youtube prtscr / FRANCE 24

Novi zakon o penzijama

MAKRON PORUČIO DEMONSTRANTIMA: Neću raspustiti parlament, rekonstruisati vladu niti raspisati referendum!

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da nema nameru da raspusti parlament, rekonstruiše vladu ili raspiše referendum o reformi penzija kako bi smirio tenzije, preneli su danas Frans presu učesnici sastanka vladajuće koalicije u Jelisejskoj palati.

"Nema raspuštanja, nema rekonstrukcije, nema referenduma", rekao je jedan neimenovani učesnik sastanka na kojem su bili zvaničnici vlade i parlamenta.

Prema njegovim rečima, francuski predsednik je tražio da u roku od dve do tri nedelje učesnici sastanka daju predloge za "promenu metoda i programa primene reforme" penzija.

Makron će sutra dati uživo intervju televizijama TF1 i Frans 2 (France) o društvenim i političkim tenzijama zbog reforme penzija, saopštila je Jelisejska palata.

Intervju će početi sutra u 13.00, posle konačnog usvajanja zakona o reformi penzija u parlamentu i Makronovih konsultacija sa svojim političkim taborom.

Zakon o reformi penzija usvojen je u ponedeljak uveče putem člana 49 Ustava bez glasanja poslanika i posle dva odbačena predloga glasanja o nepoverenju vladi.

Međutim, to nije stišalo političko nezadovoljstvo opozicije i građana. U Francuskoj su održani protesti u nekoliko gradova, a negde su zabeleženi incidenti.

Novi protesti zakazani su za četvrtak.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track