OČI SVETA UPRTE U PUTINA I SIJA! Gotov sastanak dvojice lidera: "Odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou u ISTORIJI"
Foto: Printscreen Twitter

čeka se obraćanje lidera kine i rusije

OČI SVETA UPRTE U PUTINA I SIJA! Gotov sastanak dvojice lidera: "Odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou u ISTORIJI"

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je svog kineskog kolegu Si Đinpinga u Kremlju na samitu posebno posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve.

Prema snimku koji su emitovali ruski televizijski kanali, Putin je pozdravio Sija iskrenim rukovanjem, a zatim je vojni orkestar odsvirao himne dveju zemalja.

Nakon ceremonije dočeka, dvojica lidera održala su zvanične razgovore, dan nakon prvog "neformalnog" sastanka koji je u ponedeljak trajao više od četiri sata. Kremlj je objavio da su Si i Putin tokom prvog dana razgovora „temeljno“ razmenili mišljenja, između ostalog o kineskom mirovnom predlogu za Ukrajinu.

Putin na pres konferenciji sa Sijem: Odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou u istoriji naših zemalja

Ruski predsednik je na pres konferenciji rekao da su on i Si potpisali izjave koje u potpunosti odražavaju prirodu ruskih i kineskih odnosa, koji su na najvišim nivoima u istoriji njihovih zemalja.

"Rusija i Kina povezane su našim dobrosusedskim odnosima. Naravno da su naši glavni prioriteti trgovina i privreda i to je sasvim prirodno, uzimajući u obzir da je Kina vodeći trgovinski partner naše zemlje", rekao je Putin.

Si: Kina je na pravoj strani istorije kada je u pitanju Ukrajina

Si Đinping je na zajedničkoj pres konferenciji s Putinom rekao da Peking ima nepristrasan stav o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenosi ruska državna novinska agencija RIA. Si, koji je razgovarao preko prevodioca nakon razgovora s Putinom, rekao je da su razgovori s liderom Kremlja bili otvoreni i prijateljski.

Rekao je da je Kina na pravoj strani istorije po pitanju Ukrajine. Kaže da je njegova vlada za aktivno pomirenje i uvek za mir i dijalog.

Si je spomenuo trgovinske odnose između Rusije i Kine na isti način na koji je to činio Putin. Kaže da će fokus biti na rastu tri područja: trgovine energijom, trgovine sirovinama i trgovine elektronikom.

Šef NATO-a: Rusija je od Kine tražila smrtonosno oružje

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako savez veruje da je Moskva od Pekinga tražila smrtonosnu pomoć u invaziji na Ukrajinu.

Stoltenberg je upozorio Kinu da Rusiji ne isporučuje smrtonosno oružje, dok se kineski predsednik Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin sastaju u Moskvi na razgovorima.

Jens Stoltenberg
foto: EPA OLIVIER HOSLET

"Nismo videli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo videli neke znakove da je to bio zahtev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu", Stoltenberg je rekao novinarima u Briselu.

"Kina ne bi trebalo da pruža smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata", rekao je Stoltenberg dok je podnosio godišnji izveštaj o radu.

(Kurir.rs/Index.hr/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja