"DANAS SAM UBIO ČOVEKA": Ruskom vojniku presreli pozive sa ženom, pa ga optužili za RATNE ZLOČINE! Sakupili gomilu DOKAZA
Foto: Shutterstock

epilog višemesečne istrage

"DANAS SAM UBIO ČOVEKA": Ruskom vojniku presreli pozive sa ženom, pa ga optužili za RATNE ZLOČINE! Sakupili gomilu DOKAZA

Planeta -

Ukrajinska policija u odsustvu je optužila ruskog vojnika koji je navodno upucao civila u vanrednom napadu koji je uhvatila kamera ukrajinskog drona.

Dosije dokaza protiv njega uključuje telefonske razgovore između vojnika i njegove supruge i prijatelja, koji su presretnuti tokom višemesečne istrage o ruskom napadu u blizini grada Izjum prošlog juna.

Audio fajlovi su podeljeni ekskluzivno sa CNN-om pre konferencije za novinare u Harkovu na kojoj su optužbe objavljene u utorak.

Policija je identifikovala vojnika kao Klima Keržajeva – 25-godišnjeg komandanta iz Moskve, koji je služio u 2. motorizovanoj streljačkoj diviziji 1. tenkovske armije u Zapadnom vojnom okrugu. Optužen je za pokušaj ubistva civila – ratni zločin po članu 438 Krivičnog zakona Ukrajine.

ruske specijalne jedinice, ruski specijalci, ruska vojska, ruski vojnici
foto: Shutterstock

Napad su takođe snimili iz vazduha ukrajinski vojnici, koji su pokrenuli jedinstvenu spasilačku misiju tako što su na mali dron pričvrstili komad papira sa natpisom „prati me“ – operaciju koja je prikazana u nedavnom dokumentarcu ukrajinskog režisera Ljubomira Levitskog.

"Ovo gledamo kao da je na televiziji, kao sapunice. Horor film u kojem Rusi ubijaju civile", rekao je za CNN šef istražnog odeljenja harkovske policije Serhij Bolvinov.

Pored snimaka dronom, Bolvinov je rekao da njihova istraga uključuje forenzička ispitivanja vozila i mesta događaja – sprovedena nakon što su ukrajinske trupe oslobodile Izjum u septembru – zajedno sa dokazima koje je prikupila sajber policija koja je ušla u trag vojničkim nalozima na društvenim mrežama i telefonskim pozivima.

CNN je zatražio komentar o slučaju od ruskog Ministarstva odbrane u trenutku objavljivanja u utorak, nakon što je ukinut embargo na informacije.

ruska vojska
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Bolvinov je rekao da je ovo samo jedan od stotina navodnih ruskih ratnih zločina koje njegov tim trenutno istražuje samo u oblasti Harkova, uključujući otkrivanje stotina tela u masovnim grobnicama u Izjumu. U svom timu ima više od 900 istražitelja, a većina njihovog trenutnog rada je fokusirana na slučajeve ratnih zločina.

Međunarodni krivični sud izdao je u petak naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog zvaničnika Marije Lvove-Belove – zbog optužbi za nezakonito deportovanje hiljada ukrajinske dece u Rusiju.

"Životi su mogli da im budu okončani"

Prošlog leta, bračni par Valerija Ponomarova i Andrij Bohomaz vozili su se u Izjum kako bi pomogli Bohomazovim bolesnim, starijim roditeljima da pobegnu iz grada koji drže Rusi.

Par je pogrešno skrenuo i nehotice zalutao blizu linija fronta gde su bile stacionirane ruske trupe, a njihov automobil je pogođen.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

Ukrajinski vojnici sa sedištem u blizini uočili su incident izdaleka koristeći izviđački dron koji su poslali bliže mestu događaja kako bi snimili neverovatne snimke para koji pokušava da pobegne.

Na snimku se vidi kako par napušta automobil da bi pobegao na sigurno, ali se okreće kada su granate pale preblizu njih. Na njih je ponovo pucano, a Bohomaz je teško povređen. Ponomarova je pokušala da premesti muža iza automobila i da mu umota rane peškirima kako bi zaustavila krvarenje.

Prema policiji, ruski vojnici su bili stacionirani oko 30 metara od njihovog automobila, tako da je bilo previše opasno za ukrajinske trupe da izvuku par.

Zato su dron poslali nazad nakon što su ga napunili i na njega pričvrstili beli komad papira sa rečima „prati me“ – da odvedu Ponomarovu na bezbedniju teritoriju.

Videla je dron iznad glave, ali nije bila sigurna na čijoj je strani.

"Okrenula sam se i samo pala na kolena i samo vrisnula od najmučnijeg plača“, rekla je Valerija Ponomarova. „Nisam znala čiji je dron bio. Naše ili neprijateljev", rekla je kasnije tokom dokumentarca.

Ponomarova je rekla da je na kraju pratila dron, misleći da je to jedini način da dobije pomoć za povređenog muža.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

Ali, ubrzo nakon što je otišla, tim ruskih vojnika prišao je automobilu peške, pokupio povređenog Bohomaza i bacio ga u obližnji jarak.

Kada su vojnici uspešno odveli Ponomarovu na sigurno, rekli su joj da nije moguće vratiti se po njenog muža, jer su ruske trupe bile na licu mesta.

Njen muž je čudom preživeo. Uspeo je da se izvuče iz rova i zatraži pomoć uprkos teškim povredama.

"Čuo sam da je počela da pada kiša i počeo sam da drhtim", rekao je Bohomaz u dokumentarcu "Follov Me".

"Posle noći u rovu došao sam sebi od kiše. "Shvatio sam da moram nekako da se izvučem", dodao je.

Bohomaz je uspeo da odšepa na sigurno k ukrajinskoj poziciji.

"Trebalo je oko 30 ili 40 minuta", rekao je. "Ali hodao sam sa zaustavljanjima, jer sam osećao mnogo bola."

ruska vojska
foto: Shutterstock

Razgovori puni psovki

Do sada je optužen jedan ruski vojnik. Pored snimaka dronom, dokazi koje su protiv njega prikupili ukrajinski istražitelji uključuju snimke presretnutih telefonskih poziva sa njegovom suprugom i prijateljem.

U jednom od razgovora prepunom psovki, vojnik je svojoj ženi rekao da je "j***** ubio čoveka danas", nakon što je pucao na automobil iz svog borbenog vozila pešadije iz sovjetskog doba. Odmah nakon toga, vojnik se vraća na neobičan razgovor, te koj kaže: "Danas stavi nešto novca na moj telefon, u redu?"

U pozivu prijatelju dan kasnije, ponovio je priznanje da je ubio čoveka, a kada je njegov prijatelj pitao kako se osećao, on je odgovorio: "J***** auto je upucan. Boli me k****."

CNN je preveo neobrađene presretnute audio snimke koje je dostavila policija, ali ne može nezavisno da proveri fajlove.

(Kurir.rs/Telegraf/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja