ZBOG IZBORA U OVE DVE ZEMLJE PLANETA ĆE ZADRŽATI DAH! Stručnjaci upozorili na nusposledice: Postoji ozbiljna opasnost od NASILJA
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

ZBOG IZBORA U OVE DVE ZEMLJE PLANETA ĆE ZADRŽATI DAH! Stručnjaci upozorili na nusposledice: Postoji ozbiljna opasnost od NASILJA

Planeta -

U vremenima pojačanih polarizacija koje nose nesigurnost i strahove i kada jačaju spoljnopolitičke tenzije, desne političke snage i desni populisti se, čini se, bolje snalaze.

Zbog toga su često u klinču s Briselom iz straha da bi mogle podstaći neke dezintegracione procese koji bi doveli u pitanje temelje Evropske Unije.

Gosti koji su pričali da li predsednički izbori širom planete ili smene pojedinih čelnika države mogu izazvati korenite promene u svetu su Srboljub Peović, sa Instituta za evropske studije i Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost.

Pakistan, poplave
foto: AP/Asim Tanveer

Barac je rekao da su najvažniji izbori u Turskoj, kao i to da je aktuelnom predsedniku opala popularnost u ključnim gradovima:

- Čini mi se da su izbori u Turskoj najvažniji, s obzirom na to da postoji velike izvesnost jer Erdoganu pada popularnost, te je izgubio neke od ključnih gradova. Ukoliko ne bude uskladio svoju politiku sa načelima političkog Zapada, postoji opasnost šta će se desiti ako izgubi na izborima, odnosno da li će se tranzicija vlasti odigrati bez nasilja. Dobro se sećamo državnog udara, odnosno vojnog puča nedavno u Turskoj. Pad socijaldemokrata je rezultirao rast desnice - kaže Barac.

Peović tvrdi da je ključna situacija u Pakistanu, pa je obrazložio.

00:44

OVA 2 PREDSEDNIČKA IZBORA MOGU IZAZVATI MASOVNI PROBLEM U SVETU! Stručnjaci upozorili na nusposledice: Postoji velika opasnost!

- Jedna od ključnih situacija za ovu godinu bi mogli biti potencijalni izbori u Pakistanu. Tu se prošle godine dogodilo da je vojni režim, koji faktički vlada Pakistanom, smenio Imrana Hana, njihovog predsednika Vlade, a Han je prvi čovek kojeg nisu uspeli da sklone u stranu. Organizovao je skupove, skupio milion ljudi, tvrdio da SAD zapravo pokušava da ga ukloni. Situacija se odvila tako, da se trenutno protiv njega vodi 85 sudskih sporova. Takođe, pokušali su i fizički da ga uklone, bio je u novembru pokušaj atentata - započeo je Peović, pa nastavio:

- Ovo spominjem jer Pakistan ima 2-3 miliona avganistanskih izbeglica. Da podsetim, Turska ima preko 4 miliona migranata, odnosno to je zemlja sa najviše migranata, a većinski su iz Sirije. Takve situacije prosto mogu izazvati masovna kretanja. Izbori u Pakistanu i Turskoj mogu uticati na migraciju u svetu više nego bilo šta drugo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track