UN ZA STRELJANJE ZAROBLJENIKA I CIVILA OPTUŽILE I RUSIJU I UKRAJINU: Dokumentovana smaknuća 25 Rusa i 15 Ukrajinaca
Foto: AP/Alexei Alexandrov

zločini

UN ZA STRELJANJE ZAROBLJENIKA I CIVILA OPTUŽILE I RUSIJU I UKRAJINU: Dokumentovana smaknuća 25 Rusa i 15 Ukrajinaca

Planeta -

Ujedinjene nacije danas su optužile ukrajinske i ruske snage za streljanje više desetina ratnih zarobljenika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Krajnje smo zabrinuti zbog streljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe", kao i zbog streljanja "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika", rekla je šefica misije UN za praćenje ljudskih prava u Ukrajini Matilda Bogner, prenosi Hina.

Ona je istakla da su UN dokumentovale ukrajinska smaknuća Rusa, "neretko počinjena odmah nakon zarobljavanja na ratištu" i dodala da su upoznati sa pet istraga o 22 smaknuća koje vodi Kijev, ali "nema informacija o bilo kakvom krivičnom gonjenju izvršilaca tih zločina".

Što se tiče streljanja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "odmah nakon njihovog zarobljavanja", 11 ih je počinila ruska paravojna organizacija Vagner, rekla je Bogner.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima koje se, od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, smatra ratnim zločinom.

Početkom marta snimak navodnog ruskog streljanja ukrajinskog zarobljenika potresao je ukrajinsku javnost, a u decembru se Kremlj razbesneo zbog dva snimka navodnog streljanja desetak ruskih vojnika koji su se predali ukrajinskoj vojsci.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track