POBEGAO IZ KINE SA 20 DOLARA U DŽEPU, NA TAJVANU STIGAO DO VRHA: Preminuo osnovač knedli i lanca restorana Din Tai Fung (96)
Foto: Printscreen Twitter

ISTORIJA USPEHA

POBEGAO IZ KINE SA 20 DOLARA U DŽEPU, NA TAJVANU STIGAO DO VRHA: Preminuo osnovač knedli i lanca restorana Din Tai Fung (96)

Planeta -

Jang Bing-ji, koji je osnovao tajvanski lanac restorana Din Tai Fung, preminuo je u 96. godini, saopštila je kompanija.

Rođen 1927. u kineskoj severnoj provinciji Šansi, Jang je emigrirao na Tajvan kada je imao 20 godina „sa 20 dolara u džepu“, saopštila je kompanija.

Sa suprugom je otvorio malu radnju u glavnom gradu Tajvana Tajpeju, nazvavši je Din Tai Fung i počeo da prodaje kineske knedle kuvane na pari koje se često prave od svinjetine.

Posao je krenuo i restoran je postao sinonim za knedle, kao i jela kao što su lepinje na pari, pirinač sa jajima i rezanci.

Proširio se u franšizu, sa prodajnim mestima u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Južnoj Koreji i Singapuru.

Usledilo je dalje priznanje – nagrađen je svojom prvom Miščenovom zvezdom 2009. godine i naveden kao jedna od „najboljih svetskih putničkih franšiza”.

Njegov restoran u neboderu Taipei 101 ugostio je holivudsku zvezdu Toma Kruza 2013. godine, koji je večerao i pridružio se kuvarima da prave knedle za supu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track