ZAŠTO JE BELORUSIJA PUTINU VAŽNA DA TAMO POSTAVLJA NUKLEARNO ORUŽJE: Pretnja dvostrukog raketnog udara na Poljsku i Baltik
Foto: AP Gavriil Grigorov, Shutterstock, Ilustracija

OBRAČUN SA NATO PAKTOM

ZAŠTO JE BELORUSIJA PUTINU VAŽNA DA TAMO POSTAVLJA NUKLEARNO ORUŽJE: Pretnja dvostrukog raketnog udara na Poljsku i Baltik

Planeta -

Dvadesetpeti mart 2023. u novijoj istoriji sveta ostaće upamćen po tome što je ruski predsednik Vladimir Putina direktno gurnuo prst u oko NATO-u i Evropskoj uniji saopštivši da će do kraja jula u toj zemlji biti raspoređeno taktičko nukelarno oružje koje će nositi rakete i borbeni avioni.

Ovo je podržao i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i naglasio da će kapaciteti za smeštaj ovog oružja biti završeni do jula ove godine.

Usledio je šok, zaprepaštenje, posebno u NATO paktu.

Podloga za ovakvu putinovu odluku je pre svega supenzija dva nukelarna sporazuma, jednog o raketama srednjeg dometa, a drugi programa START 3 o strateškom ograničenju nukelarnih kapaciteta, sa čime je ruski predsednik samo primenio ono što od 2004. godine se navodi kao ruski asimetrični odgovor na izazove zapada.

Iskander
foto: Shutterstock

Ova priča, ma koliko nekome izgledala nije nova.

Počela je sa napadom na Ukrajinu i angažovanjem ruskih raketnih jednica sa taktičkim balističkim raketama Iskander u verzijama M i K koje je Minsk prikazao javnosti početkom februara.

Inače Belorusija ima taktičke balističke rakete dometa 300 km, a sada je ta cifra povećana za još 200 km na ukupno 500 km.

Izbor Belorusije nije bio sasvim slučajan jer Belorusija za Rusiju predstavlja zapadna vrata prema Moskvi, ali i blizina Varšave poljske prestonice figurira i time taj grad stavlja pod dvostruki raketni udar. Moskva se prvo odlučila da Iskanderima snabde jednice u eksklavi Kalinjingrad uklještenoj između Baltičkog mora, Poljske i Litvanije, koju od Belorusije razdvaja koridor u dužini od 100 km Suvalki, koji u NATO planovima, ali i ruskim figurira kao koridor i "vrata Baltika", jer ko njega zatvori kontrlisanje tri baltičke države Litvaniju, Letoniju i Estoniju.

Vladimir Putin
foto: AP Gavriil Grigorov

Ali, vratimo se Belorusiji. Gledajući sa vojnog stanovišta Moskva sa Minskom ima sporazum o zajeničkoj zaštiti zapadnih granica, a u okviru tog sporazuma Rusija ima pravo u slučaju ugorženosti da bilo koje oružje pa i nuklearno u slučaju pretnji od napada da prebaci u Belorusiju, naravno uz saglasnost Minska, a s obzirom da su dva puta Lukašenku spasli život to i nije neki problem.

Instaliranjem taktičkih balističkih raketa Iskander u verziji M i K (krstareća raketa) ta zemlja postaje glavni bastion i prepreka realizaciji širenja NATO alijanse u dubinu ruske interesne zone na potezu od Baltika do Crnog Mora kao i dela centralne Evrope, a sa potencijalnim zauzimanjem Ukrajine rusija stvara tampon zonu prodora alijanse u rusku teritoriju.

Inače ruske vojne instalacije u Belorusiji nisu nikakva novina. Postoje odavno: radio-lokaciona stanica za upravljanje nuklearnim podmornicama Severne flote u gradu Vilenajki i radarska stranica za rano upozoravanje i oktrivanje u sklopu antibalističke i raketne zaštite sa radarom Volga dometa više od 2.000 km u mestu Baranoviči smeštena u bleoruskim močvarama. Za korištenje ovih baza Rusija ne plaća Minsku nikakvu novčanu nadoknadu (zamena za otpisane kredite). Za obe radarsko-komunikacione stanice ne važe nikakve kontrole i ograničenja.

Treća baza koja je od početka rata u Ukrajini dobila na značaju je Magulišči inače komandno mesto PVO Belorusije. U toj bazi raspoređeni su borbeni avioni nosači hiperzvučnih raketa H-47 Kinžal i avioni za rano radarsko otkrivanje A-50U. Tu dolazi i baza Lide u koju će stiči jurišnici Su-25 i Su-24 koji će moći da nose taktičko nuklearno naoružanje.

Belorusija, top
foto: Printscreen

Onomad davno je ruski načelinik generalštaba general Jurij Balujevski je onomad govorio da je to stvar političara, a ne vojnika.

"Moram reći da smo pripremili avione. Kako se ispostavilo takve avione imamo još od sovjetskih vremena, a testirali smo ih u Ruskoj Federaciji. Zajedno sa Rusima sada obučavamo posade, koje mogu da upravljaju avionima, koji mogu da nose posebne terete, rekao je Lukašenko početkom februara 2023.

Otuda i teorija zašto je Belorusija postala važan faktor i oslonac Moskvi. Upravo to je dovelo da Rusija kad je izbio rat u Ukrajini i skoro pa otvoreni konflikt sa NATO paktom formiranje moćne avio grupacije koja treba da bude pretnja NATO.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track