CRVENI I ŽUTI KARTONI ZA TURISTE: Tajland pokušava da se izbori sa bezobzirnim gostima, najgori Rusi, Francuzi i Britanci
Foto: Shutterstock

pilot ptojekat

CRVENI I ŽUTI KARTONI ZA TURISTE: Tajland pokušava da se izbori sa bezobzirnim gostima, najgori Rusi, Francuzi i Britanci

Planeta -

Imigraciona služba tajlandskog grada Puketa objavila je da je dodelila prve crvene i žute kartone po novom sistemu za borbu protiv kršenja zakona, navodi tajlandski list Phuket News, pozivajući se na vlasti, prenosi RIA Novosti.

"U prvoj polovini marta dva Francuza, državljanin Ukrajine i državljanin Švedske, dobili su žute kartone. Crvene kartone dobili su državljani Švedske i Francuske, koji su potom deportovani", piše list.

Precizira se da se trenutno vodi krivični postupak protiv 181 stranca. Prema Imigracionoj službi Puketa, većina stranaca uključenih u ove slučajeve je iz Rusije, Francuske, Velike Britanije, Mjanmara i Kambodže. Najčešći prekršaji uključuju vožnju u pijanom stanju, boravak u zemlji sa isteklom vizom, ilegalan ulazak na Tajland i rad bez dozvole.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Veliki broj stranaca koji dolaze na Puket slabo su upućeni u tajlandske običaje i pravila. Shodno tome, mnogi od njih tvrde da nemaju saznanja o kršenju zakona i propisima, kao ni o posledicama svojih postupaka. Mnogi se pravdaju da su videli kako drugi rade isto bez kazne, pa su mislili da mogu da urade isto bez posledica“, citirala je novina imigracioni servis.

Ranije je objavljeno da je Puket pokrenuo novi sistem za praćenje prekršaja stranih turista. To je slično pravilima fudbala, gde se igračima daju obojene karte i uklanjaju sa terena. Dakle, stranac koji bude osuđen za bilo kakvo kršenje reda dobija žuti karton. Istovremeno, turista će moći da nastavi da se odmara na Puketu, ali sledeći put neće biti dozvoljeno da uđe u Tajland. U slučaju drugog nedoličnog ponašanja, gost će dobiti crveni karton i odmah će biti proteran iz zemlje.

Sistem kartica, koji trenutno postoji samo na Puketu, potencijalno bi mogao da se proširi i na druge popularne turističke destinacije kao što su Pataja, Čijang Maj i Koh Samui ako se pokaže efikasnim. Međutim, inicijativa je još nejasna, uključujući to koje radnje i prekršaji će dovesti do izdavanja žutih kartona.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track