NEMAČKA ISPORUČILA UKRAJINI 18 TENKOVA LEOPARD 2A6: Osim oklopnjaka stigla municija i rezervni delovi, saopštio Olaf Šolc
Foto: Foto Prinstcreen Youtube

naoružavanje

NEMAČKA ISPORUČILA UKRAJINI 18 TENKOVA LEOPARD 2A6: Osim oklopnjaka stigla municija i rezervni delovi, saopštio Olaf Šolc

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je da je Ukrajina od Nemačke dobila 18 modernih glavnih borbenih tenkova Leopard 2A6 za odbranu od ruske agresije. Nemačka je, pored tenkova, Ukrajini snabdevala i municiju i rezervne delove, a takođe je obezbedila obuku ukrajinskih vojnika, objasnili su u Berlinu.

„Da, isporučili smo tenkove Leopard kako smo i najavili“, rekao je Šolc u Roterdamu na konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom, sa kojim se sastao na razgovorima o jačanju vojne saradnje dve zemlje.

Kako je Šolc takođe rekao, ukrajinski vojnici su u Nemačkoj obučeni da koriste leoparde.

Kako je saopštilo nemačko Ministarstvo odbrane, zajedno sa tenkovima, municijom i rezervnim delovima, kao i dva oklopna vozila Buffalo sa posadama obučenim u Nemačkoj, stigli su u Ukrajinu. Već pre toga u Ukrajinu je stiglo 40 nemačkih borbenih vozila pešadije tipa Marder.

„Kao što smo obećali, naši tenkovi su stigli na vreme u ruke naših ukrajinskih prijatelja. Siguran sam da mogu da daju važan doprinos na frontu“, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Nova nabavka tenkova do leta

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane u Berlinu, sledeći korak biće isporuka starijih glavnih borbenih tenkova Leopard 1A5, koje trenutno remontuje nemačka industrija, a finansiraju Nemačka, Danska i Holandija. Cilj je da se do leta obezbedi prvih 25 tenkova, do kraja ove godine oko 80 tenkova, a 2024. broj se poveća na najmanje sto Leopard 1A5, prenosi dpa.

Posle dužeg oklevanja, nemačka vlada je krajem januara donela odluku da Ukrajini isporuči dugo željene borbene tenkove Leopard, koji bi ukrajinskoj vojsci omogućili da lakše flakne ruske snage.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track