PROPAO POKUŠAJ RUSIJE: Ruska rezolucija u UN o istrazi eksplozije na Severnom toku bez podrške! Dobili samo podršku Kine i Brazila
Foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

12 članica protiv

PROPAO POKUŠAJ RUSIJE: Ruska rezolucija u UN o istrazi eksplozije na Severnom toku bez podrške! Dobili samo podršku Kine i Brazila

Planeta -

Rusija nije uspela da navede Savet bezbednosti UN da rezolucijom zatraži nezavisnu istragu eksplozija na gasovodu Severni tok koji spaja Rusiju i Nemačku, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Za nacrt rezolucije koji je predložila Rusija glasali su samo Rusija, Kina i Brazil, dok je ostalih 12 članica Saveta bezbednosti bilo uzdržano.

Za usvajanje rezolucije potrebno je bar devet glasova za, i to pod uslovom da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

Rusija je predložila nacrt rezolucije prošlog meseca, nekoliko dana uoči prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

"Bez objektivne i transparentne međunarodne istrage, istina se neće saznati", izjavio je pre glasanja ambasador UN u Rusiji Vasilij Nebenzija.

Eksplozije su se dogodile u septembru, u ekonomskim zonama Švedske i Danske, posle čega se gas izlio u Baltičko more.

Prošlog meseca, Švedska, Danska i Nemačka su saopštile da su njihove odvojene istrage i dalje u toku, te da je Rusija obaveštena o tome.

U zajedničkom pismu Savetu bezbednosti, tri zemlje su saopštile da je gasovod oštećen u "snažnim eksplozijama koje su posledica sabotaže".

SAD i NATO takođe nazivaju incident "činom sabotaže".

Većina članica Saveta bezbednosti koje su se uzdržale u ponedeljak su navele da su to uradile kako bi nacionalne istrage mogle da se završe pre nego što se razmotri da li je potrebno delovanje UN, navodi VOA.

Rusija se žali da ne dobija informacije o toku istraga. Moskva tvrdi, bez dokaza, da Zapad stoji iza eksplozija.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track