"OVO JE PRANJE RUKU, UKRAJINI JE POTREBNO 1.200 TENKOVA, A NE 18!" Eksperti otkrili zašto se ne šalje NAJBOLJA TEHNOLOGIJA KIJEVU
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"OVO JE PRANJE RUKU, UKRAJINI JE POTREBNO 1.200 TENKOVA, A NE 18!" Eksperti otkrili zašto se ne šalje NAJBOLJA TEHNOLOGIJA KIJEVU

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 398 dan. Upozorenja na vazdušne napade proglašena su više regiona Ukrajine. Vlasti u Kijevu saopštile su da je Rusija izvela napad na glavni grad dronovima, ali da su svi oboreni, regionu Donbasa nastavljene su žestoke borbe, posebno za grad Bahmut.

Kontigent od 18 borbenih tenkova tipa "Leopard 2" koje je Nemačka obećala da će poslati Kijevu kako bi podržala Ukrajinu u ratu protiv Rusije predat je na ukrajinskoj granici, zajedno sa 40 borbenih vozila pešadije tipa Marder.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov potvrdio je da su britanski tenkovi Čelindžer, američki oklopni transporteri Strajker i oklopna vozila Kuguar predati vazdušno-jurišnim snagama Ukrajine.

Neven Cvetićanin, predsednik foruma za strateške studije, i Slobodan Samardžija, bivši dopisnik “Politike” iz Moskve, gostovali su u emisiji Usijanje gde su se dotakli poslatih 18 tenkova Ukrajini i otkrili da li će oni promeniti nešto na frontu.

- Prve procene su bile da je Ukrajini potrebno oko 1200 tenkova. Tenkovi su potrošna roba na kraju krajeva i morate da ga zamenite nekim drugim. Morate da menjate delove i posade da obučavate. Tu ima mnogo posla, pogotovo da organizujete mesta gde će ti tenkovi da budu kada nisu u samoj borbi. Taj broj tenkova koji je sada isporučen ne znači mnogo, već je čisto simbolično. To je više pranje ruku od strane Zapada u smislu da su isporučili tenkove kako su tražili, a vi se snađite sami kako možete dalje - rekao je Samardžija i dodao:

06:15

OVO JE PRANJE RUKU, UKRAJINI JE POTREBNO 1.200 TENKOVA, A NE 18! Eksperti otkrili zašto se ne šalje NAJBOLJA TEHNOLOGIJA KIJEVU

- U svakom slučaju nema onog broja koji bi obezbedio neku bitku kao što je svojevremeno u Drugom svetskom ratu bila Kurska bitka. Tada su se sukobili hiljade tenkova. U ovom trenutku tako nešto ne može da se dogodi, ne samo zbog toga što tenkova nema već što je aviacija poboljšana da se bori sa silom na zemlji.

Cvetićanin se složio sa Samardžijom da tenkovi neće promeniti mnogo na bojištu.

- Činjenica je da ovaj broj nije veliki i da 18 tenkova ne mogu da odnesu prevagu. Ali sa druge strane postoji plan o kojem je govorio i Putin, da se Ukrajina obskrbi sa 400 do 440 tenkova različitih vrsta. Što već nije zanemrljiv broj - rekao je Cvetićanin.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Trenutno smo u blatnjavom delu godine, neće te tenkovske bitke sutra. Ovo je priprema i veoma dugo se obučavaju i na jednoj i drugoj strani. Ono što je zanimljivo je da recimo ruska strana odnosno njihove posade vežbaju i traže slabe tačke onih tenkova koji su najavljivani da dolaze. Takođe vežbaju kako da zarobe te tenkove da bi mogli tehnologiju na neki način da prekopiraju. Recimo, Amerikanci ne isporučuju najbolje što imaju samo iz razloga da to Rusi ne bi zarobili - istakao je Cvetićanin.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track