DALJINA 5.060 M, PALI! OVAKO JE RAKETA REFLEKS M POGODILA UKRAJINSKI TENK: Rusi pokazali svoj odgovor na dolazak tenka Leopard 2
Foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS, Printscreen Twitter

bliži se sudar dva rivala

DALJINA 5.060 M, PALI! OVAKO JE RAKETA REFLEKS M POGODILA UKRAJINSKI TENK: Rusi pokazali svoj odgovor na dolazak tenka Leopard 2

Planeta -

Isporuka nemačkih tenkova Leopard 2A6 podigla je više medijske prašine nego bilo šta na ovu temu. U svetskim, ali u srpskim medijima to je vest dana. Međutim, kad se na tu doveže priča o municiji sa osiromašenim uranijumom koju će Britanci poslati sa tenkovima Čelindžer 2 priča postaje kompletna.

Zato su baš u utorak kada je saopštena vest da je Nemačka predala Ukrajini 18 tenkova Leopard 2 u verziji A6 i 40 brobenih vozila pešadije Marder u verziji A5, rusi su preko Telegrama poslali poruku u vidu jednog snimka.

Naime, osvanuo je snimak iz tenka T-90M koji Rusi sve više ubacuju u Donbas u borbu i to trenutak kada su ispalili iz tenkovske cevi protivoklopnu raketu 9M119 Svir/Refleks M poznatija i kao Invar prema ukrajinskom tenku koji se nalazio na daljini od 5.060 metara.

T-90 M, tenk
foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

Raketa je pogodila direktno cilj što se vidi sa čime je natrljan nos onima koji tvrde da kad stignu Leopard 2 tenkovi u Ukrajinu faktički će biti neuništivi i neuhvatljivi za ruske tenkove. Zapravo kao što sam već i naveo da li je neki tenk dobar na bojnom polju daće pre svega posade, koji će pokazati obučenost i tek onda tehnička rešenja.

Od samog početka ruskog napada na Ukrajinu ruska vojska je angažovala osim T-72 i T-80 i to modernizovanih verzija i tenk T-90. O kvaliteu ovog tenka se svakkao vode i dalje polemike, ali je zanimljivo da komponente iz tog tenka ugrađuju se i na moderizovane tenkove T-72B3M koji je poznat i kao obrazac 2022.

Dejan Djosic

Tenk T-90M „PRORIV-3“

Tenk je javnosti prvi put prikazan na Dan tenkista 9. septembra 2016. godine u sklopu promocije projekta pod nazivom „PRORIV -3“, odnosno „Proboj“, sa kojim se označava proces modernizacije oklopnih jednica ruske vojske. Tad je saopšteno da će 400 tenkova T-90 u verziji A biti modernizovano u verziju M. Projekat modernizacije obuhvatio je novi top, elektroniku, oklopnu zaštitu kako pasivnu, tako i aktivnu, pa je tenk sa 46 tona dostigao posle modernizacije težinu skoro od 50 tona. Uprkos tome ovaj tenk je lakši i od Nemačkog Leoparda 2, američkog Abramsa M1 A2/SEP, Francuskog Leklerka….

Stručnjaci iz konstruktorskog biroa Transmaš na tenk su ugradili novi top 2A82-1M ugrađen i na novi ruski tenk Armata, Međutim neki poznavaoci tenkova tvrde da se radi o novom topu jer ima odvodnik barutnih gasova, koji Armata nema. Tenk ima komplet od 45 granata,, ugrađena je protiv oklopna laserski vođena raketa „refleks M“ koja može da uništi protivnički tenk na daljini od 5 kilometara. Raketa probija debljinu oklopa do 1.200 mm.

Oklopna zaštita

Tenk je dobio i sistem aktivne zaštite, koji je ugrađen na tenk armata „afganit“ i “ malahit“. Kao pasivnu zaštitu tenk je dobio modlularni dodatni oklop „relikt“, koji smanjuje probojnost potaklibarnih projektila za 40 posto, a prodor i ubojnost kumulativnih i do 70 posto. Debljina dodatnog oklopa kreće se u zavisnosti gde je postavljen od 450-950 mm s tim da je najveća koncentracija na čelu i na boku tenka. Sa osnovnim oklopm i dodatnim debljina oklopa modernizovanog tenka kreće se oko 1.500 mm. Po prvi put T-90M dobio je i viseću mrežu za zaštitu od prodora kumulativnih projektila, a iskustva iz Sirije ukazala su da je najveći broj pogodaka u tenk bio upravo na spoju tela i kupole tenka.

Tenk je dobio i novu municiju potaklibarna probija debljinu oklopa 900 mm.

Posada u unutrašnjosti dobila je zaštitu od kelvara što umanjuje prodor projektila u tenk i sprečava smrt posade ili je svodi na minimum.Tenk je opremljen i sa elementima radioelektonskog ometanja što smanjuju lokatorima brzu detekciju tenka.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track