ŠTA SE KRIJE IZA TESTIRANJA RAKETA MOSKIT U JAPANSKOM MORU: Vojna vežba ili diskretna poruka japanskoj mornarici zbog Kurila
Foto: Printscreen Twitter

pogled

ŠTA SE KRIJE IZA TESTIRANJA RAKETA MOSKIT U JAPANSKOM MORU: Vojna vežba ili diskretna poruka japanskoj mornarici zbog Kurila

Planeta -

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u utorak objavilo je snimak lansiranja protivbrodske rakete P-720 Moskit u Japanskom moru na lažnu metu -brod koji je bio udaljen od broda 100 km.

Naime, kako je saopšteno lansiranje je obavljeno u Zalivu Petra Velikog na oko 700 km od japanskog ostrva Hokaido. Kako je dodato na cilj su lansirane dve protivbrodske rakete tipa Moskit koje se već dugo nalaze u upotrebi, a koji nekei zbog velike brzine nazivaju i "vodeni kinžal" iako sa tom hipersoničnom raketom nemaju ama nikakve veze.

R-261
foto: Printscreen Twitter

Čak ni sa hipersoničnom raketom Cirkon koja je u fazi testiranja od Atalsnkog okena, preko Indijskog.

Šta je Moskit? U pitanju je zapravo krstareća raketa kraćeg dometa do 150 km, koja je razvijena u bivšem Sovjetskom Savezu koja je bila zamena za protivbrodsku raketu SS-N-9 Siren.

Ruska oznaka ovog projektila je 3M80 odnsno po NATO stantradu SS-N-20 Sunburn. Radi se o krstrarećoj raketi velike brzine koja leti na maloj visini ima izvrsne manevarske sposobnosti i otpornost na ometanje. Brzina je 2,5 maha a težina 3.950 kg. Raketa je pretnja za sve brodove na daljinama do 150 km.

R-261
foto: Printscreen Twitter

Raketa je konstruisana da bude lasnisrana sa raketnih korveta, fregata i razarača za napad na kapitalne američke brodove poput nosača aviona, krstarice, razarače, desantne brodove.

Ovi raketni projektili su napravljeni u dve verzije 3M80 (poznata i kao P-80 Zubr) i verzija sa dužim dometom 3M82 (P-720) Moskit.

Raketa koja je u operativnoj upotrebi ruske mornarice 3M80 duga je 9,385 m, prečnika je 0,76 m i startna masa prilikom lansiranja je 3.950 kg. Raketa se na cilj navodi primenom inercijalnog navigacionog sistema sa komandnim ispravkama u srednjoj fazi leta, ako i primenom aktivno/pasivnog radara u završnoj fazi leta. Pojenii izvori navode da raketa može da izvodi odgovarajuće manevre kako bi izbegla PVO sisteme sa brodova.ž

Pogon 3M80

Raketu 3M80 pokreće u startu buster sa raketnim motorom, a kasnije let obavlja nabojno-mlazni motor. Maksimalna brzina je 2,5 maha, a maksimalni domet je 90 km. Bojeva glava iznosi 300 kg i može biti konvencionalna da snažnim eksplozivom ili nukelarna jačine 200 kT.

3M82 Moskit

Ova raketa u naoružanju ruske mornarice nalazi se od 1992. Raketa je dužine 9,74 m, prečnika 0,76 m i startnom masom prilikom lansiranja od 4.500 kg. U odnosu na verziju 3M 80 povećan joj je dolet na ukupno 160 km. Raketa nosi konvencionalnu bojevu glavu težine 320 kg. Ova verzija rakete može da se lansira i iz borbenih aviona i bombardera dugog dolelta TU-22M3. Ova raketa poznata je i pod nazivom Kh-41.

P 270 Moskit, raketa, SS-N-22 Sunburn
foto: YouTube/ DEEP WEAPONS

Taktičko tehnički podaci:

Naziv 3M82 Moskit

Dimenzije: dužina 9,7 m, prečnik 760 mm, razmah sa otvorenim krilima 2.100 mm,

Domet. 160 km

Visina leta. minimalni 7, maksimalni 20 m iznad površine mora

Brzina leta 2,8 maha

Bojeva glava 320 kg visokobrizantnog eksploziva

Pogon: Mlazni 4 motora

Upravljanje: INS

Ovo je drugi put od kada Rusija sporovdi intenzivne vežbe na Pacifiku, odnosno Pacifička flota. Inače dok se japanski premijer Fumio Kišida nalazio u Kijevu u poseti ukrajinskom predsedniku Zelenskom, oko Japana na rutinskom sedmočasovnom letu bila su dva strateška bombardera TU-95MS, što su neki protumačili kao poruku japanskom permijeru.

P 270 Moskit, raketa, SS-N-22 Sunburn
foto: YouTube/ DEEP WEAPONS

Neki na Zapadu ukazuju da je i ova vojna vežba sa protibrodskim raketama poruka Japanu čija mornarica je trenutno u ekspanziji i najbolje je oprmeljena u regionu Pacifika posle SAD, dok za Kinom zaostaje u nosačima aviona i desantnim brodovima, ali izjednačena po razaračima i krstaricama. U odnosu na zalti period Sovjetske mornarice za vreme vladavine admirala Sergeja Gorškova, pacifička flota je ostala samo bleda senka i pomalo zanemarena u odnosu na Severnu, Baltičku i Crnomorsku, ali se to posle 2022. godine značajno menja.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja