VOZ KIM DŽONG UNA NAJVEĆA MISTERIJA: Vagoni su blindirani sa satelitom i garažom za njegovu limuzinu, a KADA ON PROLAZI, SVE STAJE
Foto: EPA / KCNA

predsednički voz

VOZ KIM DŽONG UNA NAJVEĆA MISTERIJA: Vagoni su blindirani sa satelitom i garažom za njegovu limuzinu, a KADA ON PROLAZI, SVE STAJE

Planeta -

Vreme kada su lideri pojedinih država koristili vozove odavno je prošlo. Skoro niko u Evropi ne koristi od lidera neki predsednički voz, za obilazak zemlje, pa ni ruski predsednik Vladimir Putin. Međutim, jedini izuzetak je lider Severne Koreje Kim Džong Un koji i dalje koristi kao i njegov otac i deda predsednički voz.

Lideri Severne Koreje podržavaju vožnju predsednničkim vozom, koji spada u omiljeni vid prevoza, jer nisu bili zaljubljenici u letenje. A za sve je kriv jedan incident.

Kim Džong-un, voz
foto: AP/Minh Hoang

Pre nekoliko godina južnokorejski naučnici utvrdili su da se sve dogodilo 1982. kada su Kim Il Sung i njegov sin Kim Džong Il na sopstvene oči videli kako se u vazduhu raspao avion Iljušin Il-62 koji je bio namenjen njima kao budući predsednički avion. Pomenuti incident se dogodio na aerodromu Sunan prilikom testiranja pet Il-62 koji su kupljeni tada od Sovjetskog Saveza.

Tragedija se dogodila u trenutku kada se avion po poletanju penjao u visnu, a zatim iznenada na oči oba lidera eksplodirao. U nesreći je umrlo 17 članova posade, a među njima je bio i lični pilot Kim Il Sunga. Ovaj incident podstakao je brojna nagađanja da je u pitanju bio mogući atentat ili sabotaža, ali svakako dovoljan dokaz da otac i sin tokom svoje vladavine nisu više nikada hteli sesti u avion.

Kim Dzong-un
foto: AP/Mark Schiefelbein

S druge strane sin i unuk oba lidera Severne Koreje Kim Džong Un se ne plaši aviona, rado leti kako unutar Severne Koreje, tako i u inostranstvo. Mlađani Kim Džong Un išao je na razgovor sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom predsedničkim avionom u Vijetnami Singapur. Na susret sa ruskim predsednikom Putinom i kineskim Si Đinpingom išao je vozom, kao što i u poslednje vreme sve više koristi u svom kretanju voz nego avion.

Nasleđe putovanja vozom prenosi se od prvog predsednika Kim Il Sunga, dede sadašnjeg lidera koji je uspostavio predsednički voz sa kojim je putovao i u Vijetnam i tadađnju istočnu Evropu dok je bila iza govzdene zavese. Verovalo se da Kim Džong Un ima aerofobiju, koja je još više podstaknuta bila sa avio nesrećom ,koja se dogodila pred njihovim očima. Njegov sin Kim Džong Un isto je koristio na svojim retkim putovanjma van države voz i koji je u odnosu na svog oca razvio inistiucija "predsedničkog voza".

Kim Džong-un, voz
foto: AP/Alexander Khitrov

Šta znamo o predsedničkom vozu lidera Severne Koreje. Faktički ništa, za nas je to nepoznata materija. Zato je ruski bloger Aleksandar Sintovski detaljno opisao severnokorejski predsednički voz.

Sve o ovom vozu što postoji je neprovereno jer je tajna. Ono što je vidljivo oku jeste da se predsednički voz sastoji od 7 do 21 vagona koje vuče dizel-lokomotiva koja ima sposobnost da razvije brzinu do 80 kilometara na čas na kineskim i 50 km na čas na severnokorejskim prugrama.

Tri voza

Međutim ne postoji samo jedan voz, nego postoje dva dodatna voza. Prvi u kome se nalaze bezbednjaci i pratnja i koji proverava trasu kojom se kreže kimov voz. Drugi voz je zapravo taj koji koristi Kim i ond kasni uvek u rasponu od 20 minuta do sat vremena, od prolaska prvog voza, a treći voz čine pratioci i neophodna oprema.

Kim Dzong-un
foto: AP/Mark Schiefelbein

Sintovski piše da 24 časa pre prolaska Kimove kompzicije blokira se postojećom trasom kretanje svih vozova kao i svako zadržavanje duž železničke pruge. Trasom kojom se kreće Kim mora biti očišćena.

Što se tiče unutrašnjosti voza lidera Severne Koreje to nije samo prostor, tj. kancelarija već i poseban kabinet, koji je oprmljen foteljama, stolovima od mahagonija i nameštajem od kože. Vagon ima satelitsku komunikaciju, postoji i soba za karaoke i vagon-restoran. Inače sav pribro za jelo tradicionalni azijski štapići za jelo napravljeni su od srebra.

Kim Džong-un, voz
foto: AP/Alexander Khitrov

Odmah iza Kimovog vagon-kabineta je i salon-vagon za prijem

Ono što je zanimljivo da se kuhinja nalazi u posebnom vagoni, a jelo se servira i pregleda u trećem i onda se odnosi do vagona gde Kim ruča. U pitanju su dva vagon restorana. Odmah iza lokomotive serijskog broja 0002 nalazi se vagon generator odnosno eketorstanica za snabdevanje kompozicije strujom. Poslednji vagon inače 12 je vagon garaža za Kimovu limuzinu.

Inače u vozu se nalazi i poseban toalet napravljen isključivo za Kim Džong Una, i vagon garaža u kome je smešten blindirani mercedes majbah S-600 Guard Limuzine. Inače niko ne znama kako je ovaj automobil osvanuo u Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja pod dugogodišnjim snakcijama.

Kim Džong-un, voz
foto: AP

Neka nagađanja ukazuju da sam Kim ima na raspolaganju ukupno 6 predsedničkih vozova, odnosno dva kompleta i ukupno 90 blindiranih vagona koji odišu luksuzom.

Brigu o predsedniku i gostima vodi "Kippeumjo" poznata i kao brigada zadovoljstva, stjuardese. Inače ova jednica se sastoji od niza mladih devojka, koje moraju btini navodno nevine, kojima je jedini zadatak zadovoljavanje apsolutnih hirova i želja lidera DNRK uključujući tu i seksualne. Zvanično oni rade kao stjuardese u vozu sa širokim spektrom dužnosti.

Kuri.rs/dzen.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track