KAKVI LICEMERI! UKRAJINI ŠALJU STARE RUSKE RAKETE A PRIJAVLJUJU - AMERIČKE: Evo kako Estonija profitira od slanja oružja
Rakete Stinger, Foto: Printskrin / You Tube

KAKVI LICEMERI! UKRAJINI ŠALJU STARE RUSKE RAKETE A PRIJAVLJUJU - AMERIČKE: Evo kako Estonija profitira od slanja oružja

Planeta -

Politički portal Politico.eu piše o tome kako je Estonija prevarila sistem posle razgovora sa sedam evropskih zvaničnika i diplomata o tome kako neke članice EU profitiraju od slanja oružja Ukrajini, koristeći zajednički fond solidarnosti, odnosno zajednički evropski novac.

U tekstu se pominje šest zemalja, ali je iz priloženih cifara jasno da Estonija ima najveće lice u nepoštenoj praksi. Ovo je poverljiva informacija, pa su oni koji su razgovarali za Politiko o tome govorili anonimno.

European Peace Faciliti je fond čiji je cilj zaustavljanje sukoba i izgradnja mira u svetu. To je i prvi slučaj da se vojna pomoć pojedinih članica EU nadoknađuje iz zajedničke evropske kase. Evropske zemlje uplaćuju u ovaj fond prema veličini sopstvene privrede. I dok je 27 država članica EU javno pozdravilo fond, sada se o njemu vode velike rasprave u kuloarima.

Rakete Strela
Rakete Strelafoto: Printscreen YouTube

Naime, dogovor je da se zemljama koje pošalju vojnu pomoć Ukrajini refundira 84 odsto troškova. Međutim, ne postoji odluka o tome kako se obračunava cena otpremljene opreme. Svaka zemlja ima svoju metodologiju. U praksi se ispostavilo da neki od njih šalju stare vojne zalihe u Ukrajinu, a zatim iz tog fonda dopune sopstvena vojna skladišta novim, modernijim naoružanjem. U ovoj praksi se izdvaja šest zemalja, ali ne profitiraju sve podjednako. Estonija je na prvom mestu po tome koliko je novca povukla iz fonda donirajući svoju opremu Ukrajini.

Prema dokumentima koje je Politico video, države članice su svoje troškove izračunavale na osnovu nabavne cene novog materijala, a ne na osnovu trenutne vrednosti opreme koju su poslale u Ukrajinu. Reč je o šest zemalja članica, piše Politiko.

To su Finska, koja je tražila 100 odsto nove otkupne cene, Letonija (99 odsto), Litvanija (93 odsto), Estonija (91 odsto), Francuska (71 odsto) i Švedska (26 odsto). Estonija je na prvom mestu po apsolutnim brojkama, ali i po tome koliko je vojne opreme poslala – zatražila je 160 miliona za ranije donacije Ukrajini, od čega je dobila, u skladu sa ugovorenim povratom od 84 odsto, 134 miliona evra. Zbog toga, političarevi sagovornici kritikuju Estoniju kao krajnje licemernu i njeno ponašanje smatraju šokantnim.

Meta je Kaja Kalas, premijerka koja je, kako ističu sagovornici Politika, veoma glasno pozivala da se u Ukrajinu pošalje još oružja. I u tišini njena zemlja šalje staru opremu u Kijev, kupujući novu finansiranu evropskim novcem. Kako je portalu rekao jedan diplomata, Estonija je Ukrajincima poslala Strele, stare sovjetske protivvazdušne rakete i tražila nadoknadu kao da je poslala moderne američke sisteme stinger zemlja-vazduh.

Ukrajinski portal Kiiv Independent objavio je u januaru saopštenje iz Estonije u kojem se navodi da ta baltička zemlja šalje Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 113 miliona evra. "To će biti najveći paket vojne pomoći do sada. Vojna pomoć Ukrajini do sada će dostići 370 miliona evra, što je više od jedan odsto našeg BDP-a", navodi se u saopštenju estonske vlade.

Kaja Kalas
Kaja Kalasfoto: EPA / Valda Kalnina

"Ako Ukrajina padne, ugrožena je sloboda drugih delova sveta. Pomažući Ukrajini da odbrani svoju nezavisnost, branimo pravo na slobodu i demokratiju u svim zemljama, uključujući Estoniju", rekla je Kaja Kalas u januaru.

Estonski zvaničnici nisu odgovorili na zahtev za komentar koji je poslala redakcija Politika, ali su naknadno reagovali.

Kusti Salm iz estonskog Ministarstva odbrane odbacio je navode Politika, a evropski poslanik Riho Teras sve je nazvao "zlonamernim spinovanjem".

"Politico piše laži, pokušava napraviti razdor među saveznicima kako bi usporio davanje podrške Ukrajini", rekao je Salm.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track