RUSKA RAKETNA FREGATA ADMIRAL GORŠKOV NAORUŽANA HIPERSONIČNIM RAKETAMA PLOVI KA MEDITERANU?! Glavni cilj luka Tartus u Siriji!
Foto: Printscreen Twitter

pomorstvo

RUSKA RAKETNA FREGATA ADMIRAL GORŠKOV NAORUŽANA HIPERSONIČNIM RAKETAMA PLOVI KA MEDITERANU?! Glavni cilj luka Tartus u Siriji!

Planeta -

Posle nekoliko dana boravka i pristajanja u Džibutiji tanker za snabdevanje ruske ratne mornarice "Kama" napustio je ovu afričku luku i krenuo Crvenim morem na sever.

Brod se kreće brzinom od sedam čvorova i kroz Suecki kanal proći će sledeće nedelje. Pretpostavlja se da je krajnji cilj broda sirijska luka Tartus koja je ujedno i pomorska baza ruske mornarice na Mediteranu.

Za sad nema konkretnih dokaza da sa ovim brodom plovi i raketna fregata Admiral Gorškov, koja je naoružana hipersoničnim raketama "Cirkon", ali pomorski analitičari zapada pretpostavljaju da je i Admiral Gorškov krenuo na put.

U prilog tome govori i podatak da je brod za snabdevanje, tanker Kama od isplovljenja u luci Murmansk plovio kao pratnja raketne fregate Admiral Gorškov.

Ova dva broda su bila zajedno i u severnom Atlantiku pre nego što su učestvovala u vežbi u Južnoj Africi i zaustavila se u Iranu, a sada su precizno usmerena ka Tartusu da bi delovala u Sredozemnom moru.

Admiral Gorškov je naoružan novim hipersoničnim krstarećim raketama. Ovo bi bio prvi put da je Rusija rasporedila naoružanu jedinicu sa ovom vrstom naoružanja na Mediteranskom basenu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track