NA TAJNOJ VEČERI U MOSKVI PUTINOV POTPAROL ŠOKIRAO PRISUTNE: Stvari će postati puno teže, sve ovo će trajati JAKO, JAKO DUGO
Foto: Profimedia / Mikhail Metzel/TASS

TREBA SE PRIPREMITI ZA DUGU BITKU

NA TAJNOJ VEČERI U MOSKVI PUTINOV POTPAROL ŠOKIRAO PRISUTNE: Stvari će postati puno teže, sve ovo će trajati JAKO, JAKO DUGO

Planeta -

Prema pisanju britanskog Gardijana, Dmitrij Peskov, dugogodišnji predstavnik za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina je na jednoj privatnoj večeri najavio da će sukob u Ukrajini će trajati jako dugo.

Jedne večeri krajem decembra 2022. godine, grupa starih prijatelja se okupila u Moskvi u stanu jednog visokog državnog službenika.

Dmitrij Peskov
foto: EPA SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Među gostima su bili članovi kulturne i političke elite u Ruskoj Federaciji, a nazdravljajući dolasku nove godine izrazili su nadu u povratak mira i normalnog života.

Kako je noć odmicala, čovek kojeg nije trebalo posebno predstavljati, ustao je i podigao čašu kako bi nazdravio.

"Pretpostavljam da očekujete da nešto kažem", rekao je Dmitri Peskov, što je otkrio jedan od dvojice ljudi koji su odvojeno govorili o toj večeri pod uslovom da ostanu anonimni, piše Gardijan.

"Stvari će postati puno teže. Sve ovo će trajati jako, jako dugo", rekao je Peskov.

Njegova je zdravica narušila je raspoloženje među gostima, od kojih se mnogi privatno protive ratu u Ukrajini.

"Bilo je jako neugodno slušati taj govor. Bilo je to jasno upozorenje da će rat trajati još dugo i da se trebamo pripremiti za dugu bitku", rekao je jedan od gostiju.

Kako navodi Gardijan, više od godinu dana nakon invazije koja je, prema ruskom planiranju, trebalo da traje nedeljama, vlada Vladimira Putina postavlja društvo na ratnu osnovu sa zapadom i kopa rovove za višegodišnji sukob.

Obraćajući se nedavno radnicima u fabrici avijacije u regionu Burjatije, Putin je još jednom predstavio rat kao egzistencijalnu bitku za opstanak Rusije.

„Za nas to nije geopolitički zadatak, već zadatak opstanka ruske državnosti, stvaranja uslova za budući razvoj zemlje i naše dece“, rekao je predsednik.

Sledio je obrazac nedavnih govora, kaže politički analitičar Maksim Trudoljubov, u kojima se ruski lider sve više pomerao ka raspravi o onome što su posmatrači nazvali „večnim ratom“ sa zapadom.

Vladimir Putin
foto: AP Gavriil Grigorov

„Putin je praktično prestao da govori o bilo kakvim konkretnim ciljevima rata. Ni on ne predlaže viziju kako bi buduća pobeda mogla da izgleda. Rat nema jasan početak niti predvidiv kraj“, rekao je Trudoljubov.

Tokom Putinovog pomno praćenog govora o „stanju nacije“ prošlog meseca, ruski lider je ponovio neke od mnogih pritužbi koje gaji prema Zapadu, naglašavajući da se Moskva bori za nacionalni opstanak i da će na kraju pobediti.

Tanko prikrivena poruka ljudima, rekao je Trudoljubov, bila je da se rat u Ukrajini neće uskoro završiti i da Rusi moraju da nauče da žive sa tim.

(Kurir.rs/Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track