FINSKA PREMIJERKA SANA MARIN BORI SE ZA OPSTANAK: Opozicija sve odlučnija da joj vidi leđa! Ko je najmlađa predsednica vlade
Foto: Twitter/gianlonostro

vladavina prpeuna skandala

FINSKA PREMIJERKA SANA MARIN BORI SE ZA OPSTANAK: Opozicija sve odlučnija da joj vidi leđa! Ko je najmlađa predsednica vlade

Planeta -

Devetog decembra sad već daleke 2019. godine Finska je dobila najmlađu premijerku u istoriji te zemlje Sanu Marin (37), koja je postavljena da u naredne četiri godine vodi Finsku.

Tokom svog četvorogdišnjeg manadata Sana Marin vodila je uspšeno koaliciju čak pet partija. Inače ona je treća žena na čelu vlade Finske. U nedelju 2.aprila u Finskoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima se ova trideset i četvorogodišnja žena bori da ostane na vlasti dok se njena zemlja bori sa recesijom, a njeni protivnici je optužuju da visoku javnu potrošnju koja je skočila sa izgradnom zida uz granicu sa Rusijom.

Sana Marin, Finska
foto: Printskrin Tviter

Dok su Finci zaokupljeni rastom troškova i recesijom Sana Marin lansirana je u orbitu kada se pojavila na naslovnim stranama časopisa Voga i Time i ubrzo postala idelo i milenijumski uzor novim mladim porgresivnim liderima u Evropi.

Dok ju je Evropa veličala, kod kuće su izbijali skandali sa snimcima prvo sa rok koncerta i oskudno oubečene premijerek, zatim sa alkoholnih žurki koje je pozdravila opozcija tražči od Marin priznaje da li je pila i koristila nakrotike, što se okazalo posle pritisaka da je test na narkotike bio negativan.

Sana Marin smatra da je trošnje na obrazovanje i zdravstvene usluge ključ za ekonomski rast, dok njeni rivali ultradesničari i finski nacionalisti pozivaju na fiskalnu štednju, kao bi se država opomogla i zaustavilo propadanje.

Najnovije ankete ukazuju da Nacionalna koalicija ima 19,8 odsto podrške, dok socijaldemokrati Sane Marin imaju 19,2 odsto podršku, kao i Finska partija.

Dobila ili izgubila izbore u nedelju 2. aprila Sana Marin ostaće upamćena da je vojno-neutralnu državu faktički dovela na prag NATO pakta. Njne potez su odbobile sve partije u Finskoj.

Sana Marin, Finska
foto: Printskrin Tviter

Koalicija pet stranaka s druge strane govori biračima da će ako budu izbarnai staviti tačku na dodatno zaduživanje i obudaće trošenje javnih finansija.

Kada se govori o tom aspektu vladavine Sane Marin javni dug kada je ona 2019. došla na vlast iznosio je 65 posto, a u trećem kvartalu 2022. čak 71 posto.

Sanu Marin ostaće i drugi mandat na čelu Finske ako se formira većinska koalicija u parlamentu.

Rezultati izbora biće poznati u utorak 4. aprila.

Njena aktuelna vlada ima 19 ministarstava koje vodi 12 žena i sedam muških ministara. Zbog toga protivnici njene vlasti nazivaju i njen resor „vlada hulahopki“ ili karmin brigada.

Kratki detalji iz biografije Sane Marin

Sana Marin rođena je 16. novembra 1985 u Helsinkiju, prestonici Finske. Odrastala je u siromašnoj porodici koju su činili otac alkholičar i majka homoseksualac. Brak se završio razvodom, dok je Sana bila dete. Majka sje nastavila život sa svojom partnerkom. Zbog toga Sana je bila predmet mlatretiranja i žrtva raznih naslinika zbog života sa majkom i njenom partnerkom.

Sana Marin rođena je 1985. godine u Helsinkiju, glavnom gradu Finske. Živela je u siromašnoj porodici oca alkoholičara i majke homoseksualnog opredeljenja. Ovakav brak nije mogao da opstane te se završio razvodom još dok je Sana bila dete. U školi se nije preterano isticala uspehom. Posle završetka srednje škole upisuje studije koje uspešno završava i postaje jedina u svojoj nesavršenoj porodici nosilac visokog obrazovanja, Magistirarala je upravljanje državnom administracijom.

Kao student zakoračila je u svet poltike, tako što je sa 20 godina postala član Socijaldemokratskoj partiji na čije čelo je stigla predanim stranačkim radom kad je napunila 35 godina.

Inače Sana Marin je sa 27 godina postala predsednica gradskog veća grada Tamperea, drugog po veličini grada u Finskoj u koji se preselila posle razvoda svojih roditelja. Na čelu gradskog veća je bila od 2013. do 2017. godine

Sa navršenih 30 godina postala je poslanik u finskom parlamentu, a do decembra 2019. bila ministarka za saobraćaj i komunikacije, a onda i premijerka.

Sana Marin ima društvene mreže gde deli detalje iz svog privatnog života. U braku je od avgusta 2020. sa bivšim profesionalnim fudbalerom Markusom Raikonenom. Roditelji su devojčice koja je rođena 2018. godine.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja