PREMIJERI HRVATSKE I SLOVENIJE U KIJEVU: Plenković i Golob na samitu povodom godišnjice oslobođenja Buče
Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

prisustvuju komemoraciji žrtvama

PREMIJERI HRVATSKE I SLOVENIJE U KIJEVU: Plenković i Golob na samitu povodom godišnjice oslobođenja Buče

Planeta -

Premijer Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom. U njegovoj pratnji su potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i ambasadorka Hrvatske u Ukrajini Anica Đamić, saopštila je Vlada.

Oni će zajedno sa predsednikom Zelenskim, predsednikom Moldavije Sandom, slovačkim premijerom Hegerom i slovenačkim premijerom Golobom učestvovati na samitu „Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini“ u Kijevu, povodom godišnjice oslobođenja Buče, prenosi Večernji list.

Potom će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Istovremeno će prisustvovati komemoraciji žrtvama ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i dodelu državnih odlikovanja ukrajinskim veteranima. Premijer Plenković će položiti i venac ispred Zida sećanja za poginule za Ukrajinu.

Ovo je druga poseta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. februara 2022. Premijer Plenković se u maju prošle godine u Kijevu sastao sa ukrajinskim rukovodstvom, a posetio je Irpinj i Buču, gde je lično svedočio je o posledicama strašnih razaranja u kojima je poginuo veliki broj ukrajinskog naroda.

Hrvatska Vlada je dosledna i jasna u snažnoj podršci Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo da pružamo političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć i snažno se zalažemo za evropski put Ukrajine, njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet i reintegraciju okupiranih teritorija. Hrvatska pokazuje solidarnost sa ukrajinskim narodom prihvatanjem i brigom o ukrajinskim izbeglicama. Hrvatska je od samog početka ruske agresije bila uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za zločine počinjene u Ukrajini, što je i tema samita u Kijevu. Pored podrške aktivnostima Međunarodnog krivičnog suda, razmene iskustava sa ukrajinskim tužiocima i učešća u grupi zemalja koje razmatraju osnivanje specijalnog suda za krivično gonjenje zločina agresije, Hrvatska ističe i važnost blagovremenog prikupljanja dokaza za budućih krivičnih suđenja, saopštila je Vlada.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track